JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlinger i rekordfart

Fellesforbundet har tatt et viktig steg i retning av å fjerne tapsreglene etter at forhandlingene med Norges Bilbransjeforbund ble ferdig onsdag kveld.

To dager med forhandlinger var alt Fellesforbundet trengte for å få på plass en ny og bedre biloverenskomst.

– Vi brukte én dag på å få inn frontfagsresultatene og vi brukte én dag på de særskilte kravene for denne overenskomsten. Så raskt kan vi gjøre det når vi er godt forberedt og har tilpasset frontfagsresultatene opp mot denne overenskomsten, samtidig som vi møter forhandlingsvillige motparter som bilbransjeforbundet, sier Fellesforbundets forhandlingsleder og forbundssekretær, Jørn Eggum.

Tapsregelen historie?

Den viktigste kampen i forhandlingslokalene var fjerningen av tapsreglene. Dette er kort og godt regler som fjerner retten til ekstra godtgjørelse for arbeid på helligdager. Ordningen finnes i de fleste overenskomstene i Fellesforbundet.

– Vi kan ikke forskuttere hva som skjer i 2014, men vi har nå fått protokollført at bilbransjeforbundet vil jobbe aktivt innad i NHO for å fjerne tapsreglene, sier Eggum.

– Og klarer vi dette i bil, så skal vi klare vi det på de andre overnskomstene, legger han til.

Fellesforbundet har med andre ord tatt et viktig steg for å få fjernet tapsreglene som helhet.

Følger frontfaget

I tillegg til tapsreglene fikk man blant annet inn fagtekniker i overenskomsten, som dermed får tilgang på tariffavtalen og de tilleggene og fordelene som følger med. Og ikke minst:

– Det følger med en årlig drøftelsesrett som gjør at arbeidsgiver ikke subjektivt bare kan vurdere kompetansen hos den enkelte arbeidstaker. Nå forplikter arbeidsgiverne til minst en gang i året å gjennomgå kompetansen hos de ansatte, det vil bli et viktig verktøy for de tillitsvalgte, mener Eggum.

Utover dette følger biloverenskomsten frontfagets resultater. Med andre ord:

– To ukers lønnet pappapermisjon ved fødsel

– Innleide fra vikarbyråer sikres samme vilkår og omfattes av Fellesforbundets overenskomster

– Alle får et generelt tillegg på kr. 1,25 per time

– Korte velferdspermisjoner omfatter også tannlegebesøk

– Likelønnsvurdering ved lokale forhandlinger

– Enighet om å arbeide for en mer partsstyrtallmenngjøringsordning

Les mer om resultatet for biloverenskomsten på Fellesforbundets egne nettsider.

Annonse

Flere saker

Annonse