JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Politisk samarbeid nødvendig»

Jan Olav Andersen etterlyser større interesse for alternative veier ut av EU-krisen.

Fagforeningskamerater fra LO i Oslo, Asker og Bærum og Trondheim, ulike LO-forbund, representanter fra Attac Norge, Norges Sosiale Forum, Nei til EU og For Velferdsstaten, totalt rundt 70 norske fagforeningskamerater, markerte seg sterkt under Alter Summit i Aten. De demonstrerte sammen med tusener av andre mot kuttpolitikken i Europa og manet til solidaritet.

I forkant av Alter Summit i Aten ble det diskutert om det bare var den mest radikale delen av LO som deltok, mens den mer sosialdemokratisk orienterte medlemsmassen og tillitsvalgte ble hjemme. Blant annet av politiske årsaker. Ingen av LOs 22 forbundsledere deltok.

Forundret

Den med «høyest rang» var Jan Olav Andersen, lederen av forhandlingsavdelingen i EL & IT-forbundet. Han mener vi bør vise større interesse for alternative veier ut av krisa i Europa, og er både litt forundret og ikke så rent lite bekymret dersom den sosialdemokratiske delen av fagbevegelsen ikke ser betydningen av et arrangement som Alter Summit.

– Alter Summit er et bra initiativ, men på sikt må dette inn i mer politiske former og i et samspill med politiske partier på venstresida. Fagbevegelsen og sosiale bevegelser vil ikke aleine forandre Europa. Det er sunt å være skeptisk til de politiske partiene, men vi må samtidig forstå at vi er avhengige av hverandre. På Alter Summit var det jo ganske bemerkelsesverdig at det var en politiker, nemlig lederen av Syriza, som klarte å skape den aller største stemningen, sier Jan Olav Andersen.

Ungdom fra IE

Blant de yngste i den norske delegasjonen var Johnny Håvik (28) og Vegar Mo Leirvik (29), begge ungdomstillitsvalgte i Industri Energi.

– Veldig viktig at norsk fagbevegelse er med på Alter Summit. Jeg har også en egeninteresse av å bidra her. Min arbeidsplass Sør-Norge Aluminium i Kvinnherad har gått for halv maskin i fire år og er sterkt påvirket av krisa. Hovedpoenget er å vise solidaritet med grekerne, men her kan vi også lære mye av europeisk fagbevegelse og alt det de har gjennomgått, forteller Håvik.

– Dette kan ramme norsk LO også. Kampen for faglige rettigheter må kjempes kontinuerlig, det er en evig kamp, sier Leirvik som savnet litt mer form og struktur på Alter Summit-arrangementet. Dessuten skulle han gjerne sett litt færre gjentakelser under de mange møteinnleggene.

Stolt over å være med

Kjersti Barsok, NTL-er og nestleder av LO i Oslo, den største delegasjonen fra Norge med hele styret representert, understreker at de ikke har gjort den endelige evalueringen av erfaringene med Alter Summit enda. Men å møte så mange organisasjoner med så stor bredde, syns hun er mektig og flott.

– At så mange ulike grupperinger og organisasjoner ser at noe må gjøres med krisa i Europa, er veldig fint. Vi har i tillegg hatt nyttige møter med spanske og greske fagforeningskamerater, sier hun.

– Er du skuffet over at ikke deltakelsen generelt sett var større?

– Vi kan alltid ønske oss et større antall, men bredden av organisasjoner som har deltatt her skal vi ikke kimse av. Hvor mange som deltok i demonstrasjonen er vanskelig å si for oss som var midt inne i den. Den norske delegasjonen fikk mye fin oppmerksomhet, og jeg er stolt over å være med i en sånn bevegelse.

– Hva er nå veien videre?

– Manifestet som ble lagt fram her er en veldig god tekst. LO i Oslo har alltid hatt et internasjonalt engasjement. Nå skal vi ha vår egen oppsummering, men vårt engasjement stopper ikke med dette. Og det var aldri noen protester innad i LO i Oslo om vi skulle delta på Alter Summit, sier Kjersti Barsok.

Kamp mot EUs kuttpolitikk og nyfascismen var det viktigste politiske målet med samlingen.

Rundt 150 organisasjoner var tilsluttet, blant dem tunge faglige organisasjoner som tyske IG Metall, italienske CGIL, britiske TUC og franske CGT.

Om lag 70 norske deltakere fra sosiale bevegelser, Nei til EU, For Velferdsstaten og LO.

Annonse

Flere saker

Annonse

Kamp mot EUs kuttpolitikk og nyfascismen var det viktigste politiske målet med samlingen.

Rundt 150 organisasjoner var tilsluttet, blant dem tunge faglige organisasjoner som tyske IG Metall, italienske CGIL, britiske TUC og franske CGT.

Om lag 70 norske deltakere fra sosiale bevegelser, Nei til EU, For Velferdsstaten og LO.