JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avtale med Virke i boks

Klokka 0330 i natt ble Transportarbeiderforbundet og Virke enige om ny tariffavtale for grossistsektoren. Et enstemmig bransjeråd anbefaler resultatet, men det er ingen stor begeistring for resultatet.

vegard.holm@lomedia.no

Transportarbeiderforbundets 1. nestleder, Lars Johnsen, har ledet forhandlingene, og anbefaler resultatet.

- Det var vanskelige forhandlinger, men alt i alt har vi kommet i havn med en bra avtale som vi kan anbefale våre medlemmer i grossistsektoren, sier Lars Johnsen.

Tøffe tak og dyrt oppgjør

Forhandlingsleder Pål Skarsbak i Virke sier resultatet er i overkant.

- Det ble for dyrt. Hele oppgjøret i år er over det som var forventet, men dette oppgjøret er på linje med frontfagene.

- Jeg er ikke lykkelig for teksten om bemanning, det har vært veldig krevende. Den var tung. Det har vært tøffe tak, men det er vel slik det er med Transportarbeiderforbundet, sier Skarsbak til Transportarbeideren.

De viktigste sakene det er ble enighet om er følgende:

– Kr. 3,- i generelt lønnstillegg per time.

– Minstelønnssatsen økes med det samme beløpet. Medregnet tillegget som ble gitt 1. februar har dermed minstelønnssatsen blitt hevet med kr 10.90 i år.

– Samme avtale om innleie av arbeidskraft som i frontfagavtalene.

– En forsøksordning der sjåfører kan starte arbeidsdagen klokka 0500. Forsøksordningen er begrenset til noen få bedrifter, og den skal evalueres fra 1.10.2013.

– 2 ukers betalt pappapermisjon fortsetter som tidligere avtale (har vært i grossistavtalen siden 2002).

Til å leve med

Transportarbeiderforbundets bransjeråd består av sju klubb- eller konserntillitsvalgte. Tre av dem var med i tarifforhandlinger for første gang, ingen av dem skryter uhemmet av resultatet.

Marlene Dalbu er klubbleder ved Rema 1000s Distribusjon i Narvik.

- Resultatet er til å leve med. Min vurdering er at resultatet ikke hadde blitt bedre gjennom en mekling. Vi burde fått noe sterkere vikarbestemmelse, men det lå jo i kortene at vi ville få den samme avtalen som i frontfagene.

- Det har vært krevende dager, men en artig erfaring. Og det er en herlig gjeng å jobbe sammen med, sier Marlene Dalbu.

Slo tilbake angrepene på normalarbeidsdagen

Stian Kvalvaag er klubbleder på Asko Distribusjon Midt-Norge.

- Vi har fått til et ok resultat. Jeg er spesielt fornøyd med at vi har stått mot alle angrepene på normalarbeidsdagen. Arbeidsgiverne fikk ikke gjennom noen av sine fleksibiliseringskrav. Vi har mer enn nok av fleksibilitet i tariffavtalen som det er, sier Stian Kvalvaag.

Vikarbestemmelsene bra

Fredrik Solvang Winger er klubbleder på Ahlsells lager på Gardermoen.

- Jeg synes det er noe tull å forhandle på disse rammene. 3 kroner er det vi greide på grunn av disse såkalte rammene.

- Vikarbestemmelsene er det bra vi fikk inn i tariffen, sjøl om det er kjipt å forhandle om en avtale på grunn av et vikardirektiv jeg er i mot, sier Fredrik Solvang Winger.

Annonse
Annonse