JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Muligheter for skoleflinke

Kristin Halvorsen mener Trond Giske må oppdatere seg på mulighetene som allerede finnes for skoleflinke elever.

christina.halvorsen@anb.no

Næringsminister Trond Giske leder gruppen som skal lage ny kunnskapspolitikk for Arbeiderpartiet fram mot stortingsvalget i 2013. Nå har han startet en norgesturné for å få innspill. Han begynner med en selverkjennelse:

– I Arbeiderpartiet har vi vært for lite tydelige på at vi også heier på de flinke. Noen har fremstilt det som om vi elsker gjennomsnittseleven. Det er et vrengebilde. Men vi må bli klarere på at vi også vil dyrke de som har ekstraordinære talenter, sa Giske til Aftenposten i forrige uke.

– Les også: Strykelever består

Giskes uttalelser har i det siste blitt kommentert i flere aviser.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) mener Trond Giske må oppdatere seg litt.

– De på Stortinget som har hatt ansvaret for utdanningspolitikk i Ap, blant annet Marianne Aasen og Hadia Tajik, har sammen med meg vært særlig opptatt av at også de flinke elevene skal ha noe å strekke seg etter.

– Derfor har vi lagt til rette for at elever på ungdomstrinnet skal kunne følge undervisning på videregående nivå, fordi vi vet at det er nettopp det med å kunne gå litt raskere frem enn klassekameratene sine som er det som gir elevene utfordringer, sier Halvorsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

 

– Les også: Vil gi tilbud til skoleflinke

Utfordringen er imidlertid at få Ap-styrte og rødgrønne kommuner benytter seg av muligheten til å la elever på ungdomstrinnet følge undervisningen på videregående, påpeker kunnskapsministeren. På landsbasis er det ifølge statsråden omkring 950 elever som følger undervisningen på videregående. Men nesten halvparten av dem er i Oslo.

– Derfor er dette min utfordring til Trond Giske når han nå skal reise rundt: Ap, SV og de rødgrønne har samarbeidet for å gi også de elevene med de beste resultatene flere utfordringer. Nå må vi sørge for at våre folk rundt om i kommunene vet om mulighetene som ligger der og er opptatt av å bruke dem. Vi kan ikke være bekjent av at det er Høyre-kommuner som leder an når det gjelder å bruke denne muligheten, ivrer Halvorsen.

– Her ligger det mange muligheter som Trond tydeligvis ikke er kjent med, som vi og Ap har samarbeidet om, og som må brukes lokalt, er Halvorsens oppfordring.

 

Virtuelt nettilbud

Halvorsen sier Kunnskapsdepartementet nå også er i ferd med å lage et virtuelt nettilbud.

– Her har elever også mulighet til å følge videregåendes matematikkundervisning- eller opplegg på nett. Dette blir nå testet ut førstkommende skoleår og skal gå som et generelt tilbud fra 2013, sier Halvorsen.

Halvorsen mener dette er viktige tiltak.

– Fordi vi må sørge for at vi hever alle elever, også de som har de beste resultatene i ulike fag. I forbindelse med ungdomsskolemeldingen har jeg vært særlig opptatt av motivasjon, og det gjelder også de som sitter der og er ferdig med alle oppgavene før resten av klassen. Så dette er regjeringens politikk fra før, påpeker Halvorsen. (ANB)

Annonse
Annonse