JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historisk brudd i lokale forhandlinger i Bærum

Fagforbundet i Bærum mener kommunen har lovt at alle i turnus skal få turnustillegg fra 2014. Men arbeidsgiver tolker avtalen annerledes. – Jeg har mistet all tillitt til arbeidsgiver, sier fagforeningsleder Bjørn Johnsen.
REAGERER: Berit Stokkehaugen og Anne Kari Baarli arbedier begge i turnus. For dem er det håpløst urettferdig at ikke alle som går i turnus, får turnustillegg, uavhengig av utdanning og yrke.

REAGERER: Berit Stokkehaugen og Anne Kari Baarli arbedier begge i turnus. For dem er det håpløst urettferdig at ikke alle som går i turnus, får turnustillegg, uavhengig av utdanning og yrke.

Karin E. Svendsen

fagbladet@fagrobundet.no

Berit Stokkehaugen og Anne Kari Baarli føler det er helt feil at de ikke får turnustillegg.

– Det er kjempeurettferdig, er den umiddelbare reaksjonen på at ikke alle som arbeider turnus, får turnustillegg. Ansatte i Bærum med høgskoleutdanning eller fagbrev i helsearbeiderfaget har hatt turnustillegg fra 2012. Nå trodde Stokkehaugen og Baarli at turen var kommet til dem.

Stokkehaugen er barne- og ungdomsarbeider og arbeider i en bolig for mennesker med utviklingshemning. Anne Kari Baarli er miljøarbeider på et avlastningssenter for familier som har særlig tyngende omsorg for psykisk syke barn og unge. De arbeider begge turnus.

Brudd for første gang

Også lederen i Fagforbundet i Bærum var sikker på at kommunen ville gi turnustillegg til alle ansatte i turnus i forbindelse med årets lokale oppgjør.

– Arbeidsgiver skrev i 2012 under på at alle som går i turnus, skulle få tillegget i 2014, sier Bjørn Johnsen.

– Men kommunen vil ikke vedstå seg det reelle innholdet i protokollen. De nekter å innfri løftene, sier fagforeningslederen.

Fagforbundet i Bærum har derfor for første gang brutt de lokale forhandlingene.

En presset arbeidsgiver

Bjørn Johnsen informerte Fagforbundets medlemmer om bakgrunnen for bruddet i de lokale forhandlingene forrige uke.

– Kommunen stilte med ny forhandlingsleder i 2012. Vi kom til et punkt da både Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet hadde brutt. Motparten vår var tydelig nervøs for at også vi skulle bryte. Siden det ikke var mer igjen i potten, hadde vi heller ikke noe å hente på et brudd, forklarer Johnsen.

Men Fagforbundet mente de hadde gode kort på hånda i og med at arbeidsgiver følte seg presset.

– Denne posisjonen brukte vi på ett krav; at de som ikke allerede hadde fått turnustillegg, skulle få det i 2014.

– For to år siden var de letta over løsningen. Nå vil de ikke innfri løftene, sier Johnsen.

Ubekvemt for alle

Turnustillegget er ifølge Bjørn Johnsen å betrakte som en kompensasjon for ubekvem arbeidstid.

– Det er like ubekvemt å arbeide turnus uavhengig av utdanning og yrke.

Det er en engasjert fagforeningsleder som møter medlemmene. Han er skuffet over kommunen som han har mistet tilliten til. Og han er indignert over holdningene som ligger bak.

– Det som opprører meg mest, er at de som fra før tjener absolutt minst, er de som ikke får dette tillegget, sier han.

Tillegg for å rekruttere og beholde

Gunvor Erdal, HR-direktør i Bærum kommune, tolker protokollen fra 2012 slik at bare helsepersonell blir lovet turnustillegg.

– Turnustillegget skal derfor kun gis til ansatte med autorisasjon som helsepersonell, sier hun.

På spørsmål om ansatte i helsesektoren ikke er helsepersonell dersom de ikke har en autorisasjon, svarer Erdal at kommunen holder seg til Helsepersonellovens definisjonen av helsepersonell.

– Assistenter arbeider under veiledning av helsepersonell og assisterer disse, sier hun.

HR-dirketøren opplyser at kommunen vil bruke turnustillegget for å rekruttere helsepersonell, og derfor ikke vil gi tillegget til ansatte uten formell kompetanse.

– Vi har tilstrekkelig tilgang på ufaglærte, sier hun.

– Hvem skulle ifølge protokollen fra 2012 få tillegget i 2014?

– Protokollen tok høyde for at det kunne være andre grupper faglærte som var blitt uteglemt.

Bjørn Johnsen mener kommunen umulig kan ha tenkt på uteglemte grupper slik HR-direktøren hevder.

– I alle protokoller tar vi forbehold om at noen grupper kan være glemt. Det gjorde vi også i 2012. I så fall retter vi opp det under veis, hevder han.

Til dette sier Erdal at Bjørn Johnsen har rett i at de av og til har en runde etter forhandlingene på enkeltpersoner som kunne være uteglemt.

– Denne gangen henviser vi til grupper av ansatte – altså stilingskoder – som ikke ble tatt med. Det er naturlig å ta i neste formelle forhandlingsrunde.

Mistet tillit

Bjørn Johnsen sier han har mistet tilliten til kommunen som arbeidsgiver.

– Det er vanskelig å føre forhandlinger når motparten ikke står ved inngåtte avtaler, sier han.

Fagforbundet sentralt støttet Bærum da de ville bryte forhandlingene med kommunen. Nå venter den lokale fagforeningen på at Fagforbundet og KS blir enige i tolkning av protokollen fra 2012.

– Hvis ikke de sentrale partene blir enige, mener jeg saken bør havne i arbeidsretten, sier Johnsen.

Optimister

Berit Stokkehaugen og Anne Kari Baarli er trygge på at det ordner seg.

– Ære være Fagforbundet som står på for oss, sier Stokkehaugen. De er begge takknemlige for at de har en fagforeningsleder som ”går i ilden for oss”.

– Han er en fighter. Jeg stoler på at han får det til, sier Baarli.

Medlemsmøtet vedtok med akklamasjon en uttalelse med oppfordring til rådmannen om å ta affære.

Annonse
Annonse