JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De unge rykker inn

For første gang på over 20 år har Jernbaneforbundet arrangert ungdomskurs. Nå er 10 prosent av medlemmene under 30 år, og andelen er stigende.

oystein@lomedia.no

Fast styreplass i foreningen til en ungdomsrepresentant, mer informasjon til nyinnmeldte og en bedre hjemmeside, er noen av forslagene fra deltakerne. Tilbakemeldingene viser at NJF bør styrke den lokale aktiviteten, for mange vet ikke hvem som er leder i deres egen forening. Og på Storefjell utgjorde de vel 60 frammøtte et godt tverrsnitt av forbundet, både når det gjelder geografi, landsråd og arbeidsplasser.

Overlapping

I oppsummeringen etter gruppediskusjoner om hvordan NJF skal klare å engasjere de yngre, kom det en rekke forslag til forbedringer. Noen ønsker at alle foreningene tar inn en hospitant i styret, andre mener det bør være en fast plass for en representant under 30 år, så det blir kontinuitet i arbeidet når de mer erfarne gir seg.

– Vi må få del i den kompetansen eldre tillitsvalgte har, var tilbakemeldingen.

Mange har lyst til å bidra, men vet ikke helt hvordan de kan komme i gang. En gruppe vil ha hyppigere medlemsmøter. Etter NJFs vedtekter må det holdes minst fire i året, noe som blir for lite. Samtlige etterlyser bedre informasjon, og mener tillitsvalgte må få pålegg om å levere ut forbundets velkomstbrosjyre til nyansatte.

– Lag et introduksjonskurs, der innholdet kan være alt som er verdt å vite om tillitsverv, organisasjonen og hvem du bør snakke med hvis det oppstår problemer på arbeidsplassen, oppsummerte en av gruppene, og vil dessuten ha et eget ungdomsutvalg på tvers av landsrådene.

Oppsøkende virksomhet

LO-sekretær Kristian Tangen kunne fortelle at LO bruker 5,3 millioner kroner på ungdomsaktiviteter i 2010. Når han reiser rundt, er det vanlig at de yngre etterlyser mer kontakt med jevnaldrende.

– Mange føler seg alene og lurer på hvordan de skal engasjere seg. Et spørsmål er hvordan forbundene kan gjøre dette lettere, og vi oppfordrer til å etablere møteplasser og sørge for grunnskolering, sier Tangen.

Sommerpatruljen får alltid mye oppmerksomhet. I ferieukene er mellom 500 og 600 unge ute og sjekker arbeids- og lønnsforhold for vikarene. I 2008 besøkte de 4 600 bedrifter, og fant ulovligheter i cirka 20 prosent av disse. En gjenganger er at det mangler skriftlig kontrakt med avtale om lønn og arbeidstid.

Et forslag er at NJF deltar hvert år, og tar høyde for det i eget budsjett. LO dekker tapt arbeidsfortjeneste for tre i hvert fylke. Øvrige kostnader fordeles mellom forbund og forening.

Nettet

Jernbaneforbundets hjemmeside fikk også oppmerksomhet. Her er det for lite informasjon, den er vanskelig å få oversikt over, og for å få opp aktiviteten må det opprettes diskusjonsforum, konkurranser og avstemninger over aktuelle tema. Noen vil også ha egen Facebook-side forbeholdt ungdom, og egen ungdomsside i NJF-magasinet.

Annonse
Annonse