JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Minstelønna opp kr 8,50

Kr 152, 01 i timen er den nye minstelønna i nærings- og nytelsesmiddelindustrien. Nå vil NHO ha endringer i garantiordningen som ble forhandlet fram i 2010.

jo.hestnes@lomedia.no

Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet overleverte i dag forbundets felleskrav til NHOs landsforeninger: NHO Mat og Drikke, NHO Mat og Landbruk og Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening. Under dagens møte varslet NHO at de ville ha en diskusjon rundet garantiordningen som gir alle som jobber på en av NNNs overenskomster en garantert minste timelønn på 85 prosent av gjennomsnittslønna for mat- og drikkevareindustrien.

NNN vil ikke gå inn på en sånn diskusjon:

–Det er helt uaktuelt for oss å røre garantiordningen, forsikrer Jan-Egil Pedersen, forbundsleder i NNN.

Ingen lavlønnsbransje

Bakgrunnen for garantiordningen er at forbundet ville ha slutt på at næringsmiddelindustrien skulle være en lavlønnsbransje. Den nye garantiordningen som innebærer automatisk justering av minstelønna, har ført til at de lavest lønte i NNN har økt timelønna fra 123, 50 i 2010 til 152, 01 i år gjeldende fra 1. mai.

For noen arbeidsgivere har dette vært en formidabel økning. Nå vil altså NHO ha en gjennomgang av minstelønnssystemet, rett og slett fordi arbeidsgiverne mener dette blir for tøft for enkelte bedrifter. NHO signaliserte at de ønsker en trinnvis gjennomføring av årets tillegg med halvparten nå og resten fra 1. november. Videre vil arbeidsgiverforeningen skrinlegge lokale forhandlinger første halvår for de bransjene som blir hardest rammet av minstelønnsøkningen.

– Det er en bra økning på minstelønna i år, men dette vil jevne seg ut over tid. Dessuten gir en timelønn på kr 152,- ca 300 000 i året og det er knapt til å leve av, mente forbundsleder Pedersen.

Opplæringsfond

NNN er også opptatt av å sikre kvalifisert arbeidskraft i framtidas næringsmiddelindustri. Forbundet vil derfor ha et opplærings- og utviklingsfond for NNNs medlemmer. Videre vil forbundet ha dekket lønn og utgifter i forbindelse med obligatorisk etterutdanningskurs for sjåfører. En EU-bestemmelse pålegger yrkesjåfører å gjennomføre et 35 timers kurs for å få fornyet yrkessjåførkurset hvert femte år.

For øvrig vil NNN ha inn de bestemmelsene og tekstene som frontfaget i Fellesforbundet fikk gjennomslag for i meklingen.

Førstkommende mandag starter de bransjevise forhandlingene. Først ut er bryggeri- og mineralvannindustrien og margarinindustrien.

For fullstendig oversikt over NNNs felleskrav se www.nnn.no

Annonse
Annonse