JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dårlige minner fra Bondevik

Sju ganger satte Siv Jensen bom for en Bondevik-reprise i landsmøtetalen sin.

Skal Norge bli forandret, må Frp med i en borgerlig regjering, sier partileder Siv Jensen.

– Fremskrittspartiet vil ikke støtte en regjering som vi ikke selv er en del av, sa Jensen til dundrende applaus fra partiets landsmøte som i helgen er samlet på Gardermoen i Akershus.

Jensen pekte på en rekke saker der Bondevik-partiene Høyre, KrF og Venstre forut for regjeringsskiftet i 2005 gikk sammen med Arbeiderpartiet og sikret flertall for en politikk som brøt med Fremskrittspartiets egen.

– LES OGSÅ: – Nei til Bondevik-reprise

– I 2002 fikk vi tvunget gjennom mer pasientstyring i budsjettforhandlinger med Bondevik II-regjeringen. Det var en stor seier for oss og for pasientene. Men så gikk Bondevik-partiene til Arbeiderpartiet i 2004 og reverserte alt, sa Jensen, som sju ganger gjentok sitt ultimatum til de andre opposisjonspartiene på Stortinget:

– Innflytelse betyr noe, og derfor vil ikke vi støtte en regjering vi selv ikke er en del av, sa hun.

Jensen kom også inn på Venstre-landsmøtet sist helg og vedtakene derfra om å jobbe for en mer liberal asylpolitikk.

– Til det har jeg en ting å si: Det kommer ikke til å bli en liberal asylpolitikk i Norge, sa Frp-lederen - også da til stor akklamasjon fra landsmøtedelegatene.

– LES OGSÅ: Frp-topp åpner for bompenger

Jensen slo fast at Frp helt siden 2005 har jobbet målrettet for et bredt ikke-sosialistisk regjeringsalternativ. Når Høyre og Venstre nå har kommet etter, er det bare KrF hun venter på.

– Vår dør har stått vidåpen for samarbeid i sju år. Den er like åpen nå som den alltid har vært. Vi vet det vil bli tøffe forhandlinger, men vi vil prøve, sa Jensen, som sa at Frp krever å ha en hånd på rattet.

– Hvis ikke, kan de andre partiene bare holde på som før. Hensikten er ikke å få nye ansikter inn i de svarte bilene. Hensikten er å få til ny politikk, sa hun.

På pressekonferansen etter landsmøtetalen ble Frp-lederen spurt om hun foretrekker en ny Ap-regjering framfor en reprise av Bondevik II, men det ville hun ikke svare på. Jensen avviste også at Venstres nyorientering nå gjør Frp til det fremste hinderet for et regjeringsskifte.

– At vi sier at vi ikke vil støtte en regjering som vi selv ikke er en del av, har å gjøre med våre erfaringer fra tidligere. Tiden da de andre ikke-sosialistiske partiene kunne ta vår støtte for gitt, er forbi, fastslo hun.

Lært av SV

Individets kamp mot rigide byråkratiske systemer var en gjennomgangsmelodi i Jensens tale. Hun er utålmodig etter å endre et samfunn som hun mener har stivnet på avgjørende punkter, ikke minst når det gjelder behandlingen av eldre og kronisk syke.

Frp-lederen trakk fram politifolks pensjonsalder på 57 år som et eksempel på sløsing med menneskelige ressurser og kompetanse og ga uttrykk for at mye vil bli endret med Frp i regjering.

– Vi har lært av de feilene som SV har gjort i regjering. Skulle Frp komme i maktposisjon, vil vi for det første forankre dette langt bedre i hele partiorganisasjonen. Jeg tror også en koalisjonsregjering tjener på å gi partiene klare seiere i utvalgte saker, framfor alltid å forhandle fram et grått kompromiss, sier Jensen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse