JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen skal snu en blå vind i Østfold

Fagbevegelsen i Østfold har tatt på seg en formidabel oppgave: Å snu den sterke høyrevinden som blåser over grensefylket. Torsdag gikk klarsignalet for det som blir en rekordlang valgkamp.

knut.viggen@lomedia.no

Over 200 tillitsvalgte fra hele Østfold klapper ivrig. Mange av dem kledt i røde t-skjorter, alle med hver sin røde veske eller bag full av valgkampmateriell. Vi har hørt mannskor, det har vært allsang. Så kommer Tore Leif Gundersen.

– Jeg har gleda meg veldig til denne dagen og jeg blir stolt når jeg ser ut over denne forsamlingen, sier «værstekællen» som var hovedarkitekten bak mobiliseringen i Fredrikstad for to år siden. Den som ga skifte fra blåblått til rødt styre i kommunevalget. – Det hadde vi aldri klart uten innsatsen til fagbevegelsen, sier Gundersen.

Historisk

En meningsmåling Halden Arbeiderblad offentliggjorde 20. april, og som skal gjentas fire ganger til før valget, viste at Høyre var det største partiet i fylket med 32,6 poeng. Arbeiderpartiet måtte nøye seg med litt over 30 prosent. Holder dette resultatet seg frem til 9. september, er det historisk i industrifylket Østfold. Vi må tilbake til Willoch-tiden for å finne maken.

Kanskje ikke så rart da at fagbevegelsen i fylket føler det er rom for å gjøre noe helt spesielt akkurat i år.

Snu trenden?

57-åringen har satt seg fore å snu trenden. Og det skal han gjøre med god hjelp fra tillitsvalgte i hele Østfold, fra lokale LO via fagforbund, fagforeninger, klubber, tillitsvalgte og arbeidsplasskontakter.

– Vi har tatt noe av det vi gjorde i forbindelse med kommunevalget i Fredrikstad i 2011 og løftet det opp på fylkesnivå, sier Tore Leif Gundersen.

Det er laget et eget strategidokument for den faglige valgkampen i Østfold. Den har klare mål og en valgkampkalender som startet med LO-kongressen i mai. Det har allerede vært mange samlinger, lokalt og i de enkelte forbundene. Og mer skal det bli, både ute på stands, på arbeidsplasser og i forhold til media.

Svenskesuget

Torsdag var det fagforeningskonferanse med valgkampåpning. En fem timer lang seanse som inneholdt mannskor, allsang, humor, appeller av Terje Olav Olsson i LO-ledelsen, Martin Kolberg fra Arbeiderpartiet, LO i Sverige og Vegard Harsvik med sin «Blåkopi», som handler om høyresiden og slektskapet de føler med den borgerlige regjeringen i Sverige.

Det er ikke langt til svenskegrensa i Østfold. Køene over til Strømstad, Svinesund og Töcksfors går rett gjennom fylket. Derfor vil valgkamprosjektet også fokusere på svensk politikk og hva som er forskjellene mellom et rødgrønt og et blåblått styre, med eksempler fra vårt naboland.

Skal videre

– Vi har det godt i Norge, vi har flotte klær, flotte hus, gode velferdsordninger, Men vi skal ikke ta dette for gitt, sier Gundersen. Han mener det er viktig å utvikle velferdsgodene videre.

– Selv om vi er gode og mette i dag må vi ut og følge opp, og kjempe mot det markedsstyrte samfunnet. Det er ikke pengene som skal styre livene våre, mener Tore Leif Gundersen.

Han vil at tillitsvalgte skal snakke arbeidslivspolitikk. I kantina på jobben, på torget, blant venner og kamerater. Hver dag frem til valget.

Vil skuffe Erna

Terje Olav Olsson en av tre nyvalgte østfoldinger i LOs ledelse. Han innser at fagbevegelsen har en jobb å gjøre, skal det bli rødgrønt flertall til høsten. Selv kommer han fra Askim og indre Østfold, der det er tett mellom Høyre-ordførerne fra før.

– Erna var nylig i Østfold og delte ut champagneflasker til ordførerne i Eidsberg og Askim. De skulle sprettes når seieren var sikret. Vårt mål må være at disse flaskene blir stående urørte på valgnatta 9. september, sier Olsson.

Annonse
Annonse