JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

50-åringer har tryggest jobb

Folk i femtiårsalderen har minst risiko for å bli arbeidsløse og langtidsledige.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

Tall fra Nav viser at folk i alderen 50-59 år også kommer raskere tilbake i arbeid dersom de mister jobben.

50-åringene kan takk den sterke tilknytningen til arbeidslivet for at de står sågodt rustet på arbeidsmarkedet, ifølge seksjonssjef Hans Kure i Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Lengre ansiennitet

– Mange har fast jobb, de har ofte jobbet lenge hos samme arbeidsgiver og er dermed minst utsatt for oppsigelser ved nedbemanninger, sier Kure. – Når eldre i større grad enn yngre kommer tilbake i jobb, skyldes det også at unge ledige velger å ta utdanning framfor å gå ledig.

I september var det lavest økning i arbeidsløsheten for personer over 50 år, med 1 %, mens andelen for folk i 30-årene økte med 8 %.

Tilbake i jobb

De eldste kommer også lettere tilbake i jobb enn unge arbeidsløse. Tall for august viser at 69 % av de arbeidsløse 50-åringene var i arbeid seks måneder etter at de hadde sluttet å registrere seg hos Nav. Blant arbeidsløse 20-24 åringer var det 55 % som hadde kommet i jobb.

Flest unge langtidsledige

Det er større sannsynlighet for å bli langtidsledig dersom man er i alderen 25-29 enn hvis man er eldre enn 60 år. I aldersgruppen 25-29 år vi finner flest langtidsledige. Mens 1,2 % av arbeidsstyrken i alderen 25-29 år var langtidsledig i september, var andelen for de over 60 år 1,0 %. Det tilsvarende tallet for 50-åringer var 0,6 %.

At andelen langtidsledige er nesten dobbelt så høy blant 60-åringer som for 50-åringer, kan forklares med at mange ledige over 62 år i praksis kan motta dagpenger fram til de er 67 år og går av med alderspensjon.

– Motivasjonen for å søke arbeid kan dermed være lavere enn for yngre aldersgrupper, samtidig med at mange kan oppleve det som vanskeligere å få jobb etter de har rundet 62 år, sier Kure.

Tøffere for de eldste

En 62-åring som mister jobben i dag har rett på dagpenger i maksimalt to, altså fram til fylte 64 år. Deretter er det en rettighet til å beholde dagpengene fram til fylte 67 år. Denne rettigheten blir endret fra neste år. Da trer pensjonsreformen i kraft.

Annonse
Annonse