JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever å få helsetall

Høyre, KrF og Senterpartiet krever å få klarlagt om Norge bruker mye eller lite penger på helse sammenlignet med andre europeiske land.

Regjeringen har lenge basert sin helsepolitikk på tall fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) som viser at de norske helseutgiftene er blant de høyeste i verden. Men ifølge flere norske forskere er det tvilsom om tallene stemmer.

– Det er utrolig at regjeringen bruker en retorikk om at Norge ligger på topp i Europa i helseutgifter. Flere forskere har den siste tiden vist at dette ikke stemmer, seier stortingsrepresentant Laila Dåvøy (KrF) til Nationen.

– Les også: Vil ha nasjonal sykehusplan

Høyres Bent Høie frykter at premissene for den norske helsepolitikken blir feil. Og også Senterpartiet mener Helsedirektoratet må gå gjennom tallene på nytt.

– Sannsynligvis har kritikerne rett. Når jeg ser meg rundt på helsetilbudet som faktisk finnes, kan jeg ikke skjønne at dette helsetilbudet skal være på kostnadstoppen i Europa, sier Sps helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe til Klassekampen.

En av dem som har kritisert OECDs tall, er helseanalytiker Terje L. Møinichen-Berstad. I en artikkel i tidsskriftet Samfunnsøkonomen argumenterer han for at OECD ikke tar hensyn til at norske lønninger er høyere enn lønningene i andre land. At Norge har en høyere ressursbruk på helsetjenester enn andre land, mener han derfor er feil.

– Les også: Frykter dansk helsesystem

Statssekretær Robin Martin Kåss (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet imøtegår kritikken.

– Utgiftene er definert i henhold til internasjonale retningslinjer gitt i «A System of Health Accounts» (OECD 2000). Senest for to dager siden slo Statistisk sentralbyrå fast at bare USA bruker mer enn Norge på helse, og hvis man ser på offentlige bevilgninger ligger Norge foran USA, sier Kåss til NTB.

– Jeg er enig i at vi må se på om vi får nok ut av kronene, men OECD har også dokumentert i sin siste rapport at vi er i verdenstoppen mot kreft, hjerteinfarkt og hjerneslag. Helt ferske tall denne uken viser både at dødeligheten fortsetter nedover og at ventetidene går kraftig ned i Norge, mener Kåss. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse