JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kun to kampfly i nord

Kun to av de 52 nye F-35 kampflyene som er bestilt fra USA vil bli plassert i Nord-Norge. 45 fly skal til Ørland.

Det framgår i et brev fra forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) til Stortingets Utenriks- og forsvarskomité, skriver Fremover.

Brevet kommer etter at komiteen har bedt om en rekke utfyllende svar på stortingsproposisjonen som omhandler Forsvarets langtidsplan.

– Les også: Nye kampfly settes på bakken

Forsvarsministeren opplyser i brevet av 45 av flyene blir plassert på hovedbasen på Ørland, fire treningsfly skal stasjoneres i USA og to operative fly pluss et reservefly skal plasseres på Evenes.

De to flyene som stasjoneres på Evenes skal kun benyttes i såkalt QRA-beredskap (Quick Reaction Alert), som innebærer at de skal kunne ta av på 15 minutters varsel til enhver tid.

Det er disse flyene som i dag tar av fra Bodø tar av for å identifisere russiske fly når de nærmer seg norsk territorium, skriver avisen.

– Les også: Jagerfly får konsekvenser

Det har tidligere vært kjent at Evenes kun ville få et mindre antall fly, men det er først nå at Eide bekrefter at det kun er snakk om to.

Les mer om saken i Fremover her.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse