JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ut mot klimahysteri

Miljøbevegelsen har et religiøst og ukritisk forhold til ideen om menneskeskapte klimaendringer, mener Frps Per Willy Amundsen.

– De siste 15 årene har det ikke vært registrert statistisk signifikante temperaturøkninger globalt. Da er bevisbyrden hos dem som forfekter de mest ekstreme variantene av CO2-hypotesen, sier Amundsen til NTB.

– Miljøbevegelsen har en nærmest religiøs holdning til klimaspørsmålet. Og når et politisk fagfelt blir preget av irrasjonalitet, er vi ille ute, fortsetter han.

Spørsmålet om klimaet er i endring og om dette skyldes menneskelig aktivitet, er blant temaene som diskuteres under helgens landsmøte i Fremskrittspartiet.

Intern debatt

Buskerud Frp har fremmet et resolusjonsforslag som kan komme til å befeste inntrykket av et parti som går motstrøms i klimapolitikken.

– De siste 30 årene har det versert en rekke krisescenarier som er skapt av miljøforkjempere og holdt ved like av den politiske venstresiden. Disse er kraftig overdrevet og til dels uten rot i virkeligheten, heter det i forslaget som skal opp til behandling på landsmøtet søndag.

– Forslaget er i tråd med vår politikk. Vi har lenge stilt spørsmål ved uvettig bruk av skattebetalernes penger på klimatiltak samt nye avgifter som svekker konkurransekraften til norsk industri, sier Amundsen.

Han medgir imidlertid at forslaget kan komme til å bli redigert og nyansert av redaksjonskomiteen underveis. I Frp er det nemlig mange som advarer mot å slå fast at klimaendringene neppe er menneskeskapt.

– Å vedta den resolusjonen er det dummeste vi kan gjøre. For hver dag som går, vil de andre partienes klimastandpunkter nærme seg Frps. Da oppnår vi ingenting ved å endre vår egen politikk; det eneste vi oppnår er å ødelegge for mulighetene til å samarbeide med andre partier, sier Ketil Solvik-Olsen, tidligere klimapolitisk talsmann i partiet, til VG Nett.

Solaktivitet

– Jeg fornekter ikke at CO2-innhold i atmosfæren er en av flere forhold som påvirker temperaturen på planeten. Men det er sterk grunn til å tro at virkningene av dette er marginale, sier Amundsen.

Han har mye større tro på at solaktiviteten påvirker temperaturforhold, i likhet med havstrømmer og kosmisk stråling.

– Forestillingen om at menneskelige aktiviteter styrer det meste, blir vanskeligere og vanskeligere å svelge - også for forskerne, sier han.

Direktør Pål Prestrud ved Cicero Senter for klimaforskning advarer politikerne mot å «shoppe klimaforskning», som han uttrykker det.

– Majoriteten av klimaforskerne mener det er svært sannsynlig at det meste av oppvarmingen skyldes menneskelig aktivitet. Mot dette synet står sterke motkrefter som er flinke til å skape myter og holde dem ved like, sier Prestrud til NTB.

Han viser til at de meteorologiske instituttene i Storbritannia og USA samt NASA alle har tilbakevist påstanden om at den globale oppvarmingen har stanset.

– Det er ingen grunn til å tvile på dette. Og det er viktig å få fram at klimaforskerne hver dag jobber for å etterprøve disse hypotesene. Det er det forskning handler om, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse