JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Harde angrep på Riksavtalen

Forbundssekretær Jørn Eggum ble mest bedt om å forklare tekniske ting da han informerte tillitsvalgte i Rogaland om lønnsoppgjøret. Unntaket var oppgjøret i hotell- og restaurant. Det fikk hard kritikk.

harald.henmo@lomedia.no

Og det var ikke bare bransjen selv som gikk til angrep på den nye avtalen, som gir mellom fire og ti kroner i tillegg, med mest til dem med lengst ansiennitet.

– Hvordan skal man klare å minske gapet mellom Riksavtalen og industrien på denne måten – med et oppgjør på fire prosent i industrien, spurte Steffen Høiland fra avdeling 57 og glassindustrien.

– Jeg ville at de store overenskomstene skulle komme etter Riksavtalen, slik at de hadde noen å støtte seg på hvis de ikke ble enige. Hva skal de gjøre nå, dersom det blir streik? Gå solo? spurte Eldar Myhre, avdelingsleder for avdeling 25.

Avstemning

Eggum var ganske defensiv på Riksavtalens vegne, og sa allerede i sin innledning at han regnet med at den ville bli dagens heteste diskusjonstema.

– Det var jo to i forhandlingsdelegasjonen som stemte nei til forslaget, påpekte han.

Og kritikken møtte han med henvisning til uravstemningen blant medlemmene.

– Det jeg kan si er at man skal bruke stemmeretten 9. mai, og si ja eller nei. Medlemmene må for all del ikke melde seg ut. Møt opp og stem den 9. – det er demokrati, sa Eggum.

– Alle misfornøyde

Torunn Ægisdotter fra avdeling 57 i Haugesund var med i forhandlingsdelegasjonen for Riksavtalen – og var blant dem som stemte for meklingsforslaget. Eller snarere; for at det skulle sendes til uravstemning.

– Det er viktig å understreke at ingen av oss stemte for forslaget. Men vi kom ingen vei med det vi ønsket. Så flertallet stemte for at det skulle viderebringes til medlemmene til avstemning. Mens to i delegasjonen altså ville ha streik med en gang, fortalte Ægisdottir til Magasinet.

Innleie

Eggum og de andre delegasjonsdeltakerne fikk mange spørsmål om hva det vil si at innleide nå skal omfattes av tariffavtalen i innleiebedriften, slik frontfaget fikk gjennomslag for: Om det vil si at innleide skal delta i akkorden, om det ikke vil bli mange ulike avtaler å holde styr på for vikarbyrået, om innleide skal ha betalt på helligdager, og så videre.

Og svaret på alt var ja.

– Men først når den nye arbeidsmiljøloven kommer på plass, og den skal trolig opp i Stortinget først våren 2013. Men da har ikke vi hovedoppgjør, så vi måtte ha med dette i tariffavtalen allerede nå, sa Eggum.

Annonse
Annonse