JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norwegian-strid til arbeidsretten

NHO Luftfart mener Norwegian-pilotenes krav i lønnsoppgjøret er ulovlige, og stevner pilotene inn for arbeidsretten.

Både YS, Parat og Norwegian Pilotforening omfattes av stevningen fra Norwegian-ledelsen, melder NRK.

Arbeidsgiverorganisasjonen mener den varslede konflikten med Norwegians piloter er ulovlig fordi Parat fremmer krav på vegne av piloter som opererer utenfor Norge og dermed ikke er omfattet av tariffavtalen.

– Les også: På vei til Riksmekleren

Forhandlingene mellom Norwegian-pilotene og ledelsen i flyselskapet ble brutt forrige tirsdag. Blant pilotenes fremste krav, er faste ansettelser. Parat Luftfart ble orientert om stevningen under et tvistemøte mandag morgen.

– Dette blir veldig interessant, for det NHO påstår nå er at de har inngått en ugyldig avtale med oss, nemlig pilotavtalen i Norwegian som i øyeblikket gjelder for både Norge, Sverige og Danmark, sier advokat Christen Horn Johannessen i Parat til NTB.

Eksport av avtaler

Han påpeker at det nå er NHO som må påvise at det finnes unntak fra avtalefriheten når saken kommer opp i arbeidsretten 22. mai.

NHO mener på sin side at norske tariffavtaler ikke kan eksporteres ut av landet, selv om Norwegian oppretter driftssteder i andre land.

– Dersom spanske og finske piloter vil ha tariffavtaler må de forholde seg til det regelverket som gjelder i de respektive landene, sier NHOs direktør for arbeidsrett, Nina Melsom, til NRK.

Kan streike på andre krav

Parat Luftfart har ennå til gode å levere varsel om plassoppsigelse for de 570 Norwegian-flygerne.

– Vi kan varsle plassoppsigelse uavhengig av stevningen. En streik behøver ikke være knyttet til akkurat spørsmålet om faste ansettelser. Det er hovedkravet vårt, men hvis arbeidsretten skulle komme til at dette ikke er et lovlig grunnlag, har vi også andre krav som heller ikke er akseptert av motparten, sier Parats advokat Johannessen.

Støtte fra pilotene

Før helgen gikk samtlige norske piloter i Norsk Flygerforbund og Parat Luftfart ut med helhjertet støtte til Norwegian-flygernes kamp for faste ansettelser. Arbeidstakerorganisasjonene vurderer nå hvilke virkemidler som er nødvendige for å nå fram med sitt krav, og utelukker ikke sympatistreik.

– De står ikke alene. Deres kamp angår i realiteten alle flygere. Norsk Flygerforbund er beredt til å kjempe for faste ansettelser og ryddige arbeidsforhold sammen med våre kolleger i Norwegian, sa leder Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund til NTB fredag.

Norwegian-flygernes organisasjoner brøt forhandlingene forrige tirsdag fordi de mener at flyselskapet bare vil basere seg på innleid arbeidskraft og ikke gi ansatte fast stilling. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse