JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utfordrer statsministeren

Riksadvokat Tor-Aksel Bush dundret løs mot organisert arbeidsmarkedskriminalitet på et møte i går. Nå ber LO statsministeren få på plass en handlingsplan før jul.
LO-sekretær Trude Tinnlund utfordrer statsminister Erna Solberg til å få fart på prosessen med å komme fra utredninger til handling i kampen mot arbiedslivskrimininaliteten.

LO-sekretær Trude Tinnlund utfordrer statsminister Erna Solberg til å få fart på prosessen med å komme fra utredninger til handling i kampen mot arbiedslivskrimininaliteten.

Tri Nguyen Dinh

stig.christensen@lomedia.no

Både LO og NHO så møtet som et gjennombrudd for samarbeidet mot kriminaliteten i arbeidslivet.

– Jeg tror dette er et gjennombrudd for et bredt samarbeid, sier Svein Oppegaard i NHO til LO-Aktuelt.

– Ja, det er nok et lite gjennombrudd, mener Trude Tinnlund i LOs ledelse. Men begge understreket at de store samkjørte tiltakene ennå ikke er iverksatt.

– Alle snakker samarbeidet opp, sier Oppegaard.

Trude Tinnlund sier til LO-Aktuelt at LO sendte et brev om saken til statsminister Erna Solberg i april. Hun ser at man er på vei i prosessen, og forutsetter at tiltakene vil komme raskt.

– Jeg håper at det kommer en handlingsplan fra statsministerens kontor før nyttår. Det er bevilget 25 millioner til å bedre samordningen, men som sagt, det må føre til handling.

Analysesenter

Det ble lagt fram en rapport fra politiet i går som viser at det er store enighet om hva som må til for å bekjempe arbeidsmarkedskriminaliteten, og det er første gang det er lagt fram en slik tverretatlig rapport på nasjonalt plan. Det framgår at politiet ønsker et felles nasjonalt analyse- og etterretningssenter, som et skritt videre for å kunne slå ned på arbeidsmarkedskriminaliteten.

– En nøkkel er at alle gode krefter går sammen, sa riksadvokat Bush. Han tok da ikke bare med kontrolletatene og politiet, men også næringslivet og partene i arbeidslivet.

– Vi mobiliserer den samlede verktøykassa, og da kan en pluss en bli tre, sa assisterende avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Atle Roll-Matthiesen. Han la til at politiet ønsket å være kunnskapsbasert og analysedrevne, men at det viktigste arbeidet «ligger foran oss».

Politiet ønsker å se på mulighetene for tvangsoppløsning av virksomheter og næringsforbud mot ledende kriminelle.

Godt mottatt

– Vi er blitt godt mottatt nå, sier Tinnlund som holdt innlegg på seminaret. Hun understreker at LO er en viktig aktør og at det er sentralt at alle de involverte parter gjør hverandre gode.

LO-sekretæren understreker at LO har sendt inn en rekke forslag til tiltak.

– NHO er enige i deler at dette. Vi går inn for kun tre ledd i kontraktkjeden. Der er NHO uenig, mens Byggenæringens Landsforbund er med oss. LO er også for en forenkla allmenngjøringsordning, sier Tinnlund. Selv om det gryende samarbeidet mellom kontrolletatene, politiet og partene i arbeidslivet ser bra ut, understreker Tinnlund at sosial dumping og arbeidsmarkedskriminalitet sprer seg.

Tverretatlig

De etatene som står bak rapporten er Økokrim, Kripos, Politiets utlendingsenhet, Politiet, Tollvesenet, UDI, Kriminalomsorgen, Skatteetaten, Arbeidstilsynet, NAV og Mattilsynet. Arbeidsgruppen som har utarbeidet rapporten har vært ledet av Kripos.

Et hinder for tidligere samarbeid mellom etatene har vært taushetsplikten, men Atle Roll-Matthiesen, mente bestemmelsene om dette ga større muligheter enn hindringer.

Svekker velferdsstaten

Flere av innlederne var inne på det helt sentrale at arbeidslivskriminalitet svekker velferdsstaten, da milliarder på milliarder av kroner blir unndratt skatt. Bare i byggebransjen er omsetningen 400 milliarder.

– Og hvis 30 prosent av omsetningen er svart, innebærer dette 130 – 140 milliarder, sa skattedirektør Hans Christian Holthe. Han ville prioritere kampen mot arbeidsmarkedskriminalitet på topp i ti år, og understreket viktigheten av å opprettholde tilliten til skattesystemet:

– Skatte- og avgiftsunndragelser skal ikke finansiere annen kriminalitet, sa Holthe, som understreket at bakmennene skal tas. Man vil nå ramme de kriminelle ved å ta utbyttet. Han advarte også mot såkalte seriøse med kriminelle underleverandører.

Et viktig moment er konkurransevridning i markedet, der de seriøse taper fordi de kriminelle unndrar seg skatter og avgifter.

Lime-saken

Det ble gitt en orientering om Lime-saken på seminaret.

– Det var en dramatisk beskrivelse vi fikk, sa riksadvokaten og la til at Norge ikke er en kulturnasjon hvis vi ikke klarer å bekjempe denne kriminaliteten.

– Det vil bli vanskeligere å drive med arbeidsmarkedskriminalitet i fremtiden, konkluderte avdelingsdirektør Knut Smedsrud.

«Sanksjonene er relativt milde. Lave strafferammer har ikke virket avskrekkende»

Assisterende avdelingsdirektør i Politidirektoratet Atle Roll-Matthiesen

Annonse
Annonse