JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kaldt tevann rundt dialogbord

Norges Bank har de siste to årene forsøkt å få i stand et besøk i Kina uten å lykkes.

Heller ikke Stortingets finanskomité kommer noen vei i Østens rike, og Norge blir oversett av Kina i Arktis-samtaler.

For fem år siden var situasjonen annerledes. «Vi håper at fondet blir en stor suksess. Kinesiske myndigheter og lokale myndigheter i Shanghai vil gjøre alt for å skaffe fondet et veldig godt investeringsmiljø og en veldig god infrastruktur. Vi setter virkelig pris på at Norges Bank valgte å plassere fondet i Shanghai», sa sentralbanksjef Zhou Xiaochuan til Dagens Næringsliv da oljefondet åpnet kontor i Shanghai.

De siste to årene har Norges Banks representantskap forgjeves forsøkt å få i stand et besøk i Kina. Organet er oppnevnt av Stortinget til å føre tilsyn med oljefondet og sentralbanken.

– Les også: Studenter vil ikke til Kina

Representantskapets leder Reidar Sandal sier det ikke er mulig å få i stand møter med politiske myndigheter og representanter fra Kinas sentralbank og finansdepartementet. Norges Bank ønsker overfor Dagens Næringsliv ikke å kommentere saken, men den oppfattes ifølge avisen som «delikat».

Stortingets finanskomité måtte nylig droppe en reise til Kina. Komiteen valgte i stedet å dra til Singapore, opplyser komiteens andre nestleder Jan Tore Sanner (H).

Kinas statsminister er for tiden på en reise i Europa og har besøkt Island og Sverige for å diskutere Arktis. Kina er kandidat som observatør i Arktisk råd.

Seniorforsker Geir Flikke ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener Norge spiller en nøkkelrolle i Arktis-spørsmål. Han mener Kina har stor interesse for Arktis og at landet trenger Norge mer enn Norge trenger Kina.

Årsaken til den kjølige holdningen fra kinesiske myndigheter tilskrives at Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland opplyser at det ikke er noe nytt å tilføye i saken. Nobelkomiteen er uavhengig av norsk utenrikspolitikk. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse