JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alle mister jobben

Alle de ansatte ved REC på Herøya i Telemark er oppsagt fra 1.mai. Det ble klart på et allmøte tirsdag kveld.

[TA]Det er stor frustrasjon blant de ansatte etter at de fikk den endelige beskjeden nå i kveld.

– Det var trist, men jeg har skjønt det lenge. Det ble for store tap, så alle er oppsagt fra 1.mai, sier Geir Berg. Han er en av dem som nå må finne seg nytt arbeid. Han er en av dem som har vært i bedriften helt siden oppstarten i 2002.

Under forrige styremøte ble det vedtatt å stanse produksjonen ved bedriftens anlegg i Glomfjord. Fabrikken på Herøya fikk samtidig en ny sjanse, men i dag bestemte styret at det er kroken på døra også for den siste fabrikken i Norge.

På det meste ble det produsert ved fire linjer på Herøya, nå er det kun produksjon i en av linjene. I det siste har det jobbet i underkant av 200 ansatte på fabrikken, mens 170 er permittert.

Med forventninger om et fortsatt betydelig negativt driftsresultat har Renewable Energy Corporation ASA (REC) besluttet å stenge ned permanent gjenværende produksjon av multikrystallinske wafere på Herøya, skriver selskapet i en børsmelding.

Fyrer løs

Hovedtillitsvalgt Hans Ødegard fyrer løs mot både regjeringen og Orkla etter at styret i REC har vedtatt å legge ned produksjonen på Herøya. I alt blir rundt 500 ansatte direkte berørt.

Han viser til at den norske stat subsidierer oljebransjen med 78 prosent av letekostnadene.

- Dette er praktisk norsk miljøpolitikk der man satser alt på fortidens energikilder, men diskvalifiserer fremtidens utvikling på fornybar energi, sier Ødegård.

Totalt fraværende

- Vi er forundret over statens og ministeres store glede over nye oljefunn, samtidig som de er katastrofalt passive ovenfor norsk høyteknologisk miljøvennlig og fremtidsrettet industri. De kom og solte seg i glansen da vi hadde suksess, men er totalt fraværende når industrien trenger hjelp, sier Hans Ødegård.

Hans Ødegård viser også til at nærings- og handelsminister Trond Giske har meddelt styret i Store Norske Spitsbergen Kulkompani at departementet gir klarsignal for åpning av kullgruve Lunckefjell med skattebetalerens penger. Som kjent er kull verdens største utfordring hva miljøpolitikk angår. Er dette god miljøpolitikk? spør Ødegård.

Trist dag

LO-leder Roar Flåthen sier det er en trist dag for norsk solindustri og alvorlig for dem som rammes av nedleggelsen.

- Det skjer til tross for at de ansatte har bidratt til forbedringer og kostnadsreduksjoner som er i verdensklassen. Solindustrien burde ha en annen framtid i Norge enn det denne beslutningen representerer. Det må være en tankevekker for alle at en framtidsnæring som solindustrien svekkes, mener LO-lederen.

Les mer på ta.no (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse