JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grønt lys for bedre elsikkerhet

I ni år har de vært en av de viktigste sakene for EL & IT Forbundet. Nå er den nye forskriften om elektrofag og kvalifikasjonskrav endelig kommet på plass.

knut.viggen@lomedia.no

Etter lang tids tautrekking mellom Justisdepartementet, forbundet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ligger den nye forskriften nå på bordet, ferdig til bruk.

Forbundssekretær Ragnar Gregersen i EL & IT Forbundet har fulgt arbeidet med den nye forskriften helt siden den forrige så dagens lys, i 1993.

– Dette er først og fremst en forskrift for bedre elsikkerhet, sier Gregersen. Han synes det er bra at myndighetene er opptatt av å ha en forskrift som regulerer en så viktig virksomhet.

– Det er bare helse som har et like strengt regelverk som oss, mener Gregersen.

Utvikling

I årene før 1993 var det Kongelig resolusjon som gjaldt. I årene som er gått siden 1993 har det skjedd en stadig utvikling, ikke minst i det europeiske regelverket.

– En harmonisering var nødvendig, forklarer Gregersen.

Likevel er det forskjeller på Norge og Europa. Den viktigste er at mens de fleste land bare regulerer den som er ansvarlig for det elektriske anlegget, gjelder det i Norge også den som skal utføre arbeidet. Det betyr i klartekst alle energimontører, elektrikere og telemontører. Et tillegg i den nye forskriften er at også arbeidet til ingeniører som prosjekterer anlegg og de som har tilsyn reguleres.

Lang prosess

DSB fikk oppdraget med å lage en ny forskrift allerede i 2005. To tidlige utkast er blitt forkastet av departementet og det har vært tidlige versjoner av forskriften som ser ganske forskjellig ut i forhold til det man nå har endt opp med.

Forskriften er blitt behandlet i alle ledd i EL & IT Forbundet, mange ganger. Gjennom årene er det blitt arrangert utallige konferanser om temaet. Det har vært en kamp som også har inkludert demonstrasjoner, fanemarkeringer og politisk streik,

Landsmøtet i EL & IT Forbundet vedtok i mars 2011 fem krav til den nye forskriften. Sent i april samme år kom det et høringsutkast til der ansettelseskravet var absolutt og der det heller ikke ble åpnet for innleie mellom bedrifter.

Bråstopp 22.7

EL & IT Forbundet vant frem, skrev Nettverk, da høringsutkastet var klart. Så kom 22.juli 2011 og Justisdepartementet fikk helt andre ting å jobbe med. Først mer enn ett år etter, høsten 2012, orienterte departementet forbundet om at de ikke ville ha ressurser til å sluttføre arbeidet før på nyåret i år.

I februar fikk EL & IT vite at DSB ville ha fortgang i fastsettelsen av ny forskrift. Samtidig fikk forbundet også signaler om at det viktigste kravet til EL & IT Forbundet, om fast ansettelse, var fjernet. Dermed ble det ekstrarunde som har involvert både LO-ledelsen og øverste politiske ledelse i Justisdepartementet. Forbundsleder Hans O. Felix har vært en pådriver gjennom hele prosessen og spesielt nå på slutten.

God løsning

Kompromisset vi nå har landet på, setter ikke et helt bastant krav om faste ansettelser, men ivaretar likevel i store trekk det forbundet har vært mest opptatt av: At det er kvalifisert personell som skal utføre elarbeid og at det er faste ansettelser som gjelder. Ragnar Kristoffersen mener forskriften nå ivaretar dette på en god måte.

– En annen ting er at myndighetene allerede praktiserer regelverket på dette området strengt, både når det gjelder teoretisk kunnskap og praksis, sier Gregersen.

Leder i utviklingsavdelingen i EL & IT Forbundet, Monica Derbakk, sier den nye forskriften ikke er hugget i stein.

– Nå går vi over i fase to som er å få ut informasjon om forskriften til medlemmene. Så blir det opplæring/ konferanser om dette både sentralt og lokalt. Dette er en forskrift det blir viktig å få et aktivt eierskap til, sier Monica Derbakk.

Milepæl

Forbundsleder Hans O. Felix mener dette er en milepæl for EL & IT Forbundet og at man har oppnådd et bra resultat. Etter hans mening hadde dette ikke vært mulig uten ett tett samarbeid med den rødgrønne regjeringen.

– De borgerlige partiene er direkte motstandere av både gammel og ny forskrift og ønsker et mer liberalisert system med større adgang for ufaglærte, utenlandsk arbeidskraft og midlertidige ansettelser, sier Felix, som frykter at en blå valgseier til høsten kan bety en rask revidering.

– Først skal vi vinne valget 9. september, deretter skal vi skolere alle tillitsvalgte og medlemmene i den nye forskriften, sier Felix.

Fra FKE til FEK

I den nye forskriften har de to første bokstavene skiftet plass. Først og fremst har dette med regelverksutviklingen å gjøre. To forskrifter er slått sammen, registreringsforskriften som pålegger registrering hos DSB og forskrift for kvalifikasjoner for elektrofagfolk.

Ett av kravene til EL & IT Forbundet var at kvalifikasjonskrav måtte være med i navnet på den nye forskriften. Det har forbundet fått gjennomslag for, selv om navnevalget ifølge EL & IT ikke er helt optimalt.

Annonse
Annonse