JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ingen framtid i bransjen?

Unge tillitsvalgte på Riksavtalen fortviler over tariffresultatet, som de mener sender negative signaler til unge i bransjen. De ble møtt med stor sympati på informasjonsmøtet i Oslo onsdag.

eline@lomedia.no

Det var forbundssekretær Clas Delp som var utsendt fra ledelsen for å informere tillitsvalgte i Osloområdet om resultatene i de fem første overenskomstene som er avsluttet. Delp var også forhandlingsleder på Riksavtalen, som er det eneste meklingsresultatet som ikke er enstemmig anbefalt av forhandlingsdelegasjonene. Det var da også dette forhandlingsresultatet som fikk mest oppmerksomhet.

– Det var vanskelig å forhandle fram en løsning med NHO Reiseliv. Det forslaget vi i delegasjonen tok stilling til til slutt var meklerens forslag. Vi gikk inn i forhandlingene med ønske om et flatt tillegg til alle, men endte med gradering der ansiennitet og fagbrev gir mer uttelling, forklarte Delp.

Frustrerte unge

Nettopp det at unge med kort ansiennitet kommer mye dårligere ut, har ført til frustrasjon blant unge tillitsvalgte.

– Hvorfor skal vi unge bli i bransjen i det hele tatt? Mange av oss jobber oss i hjel, vi tar det vi kan få av vakter i en bransje med masse snusk – for vi er desperate etter å tjene penger vi må ha for å overleve. Å komme inn på boligmarkedet kan vi bare glemme, sa ungdomstillitsvalgt i avdeling 246 Ine-Sophie Berglund.

– Hvis vi unge aldri får det løftet som trengs, hva er framtida vår? Det er over 850 medlemmer i forbundet som har fire års ansiennitet eller mindre, så dette gjelder mange, så Berglund.

Clas Delp understreket at hele salen delte denne frustrasjonen og var enige i at det trengs et løft.

– Men forslaget det skal stemmes over i uravstemninga er ikke det vi krevde, så det er arbeidsgiverne som trenger å høre dette. Nagle heller dem som satt på den andre siden av bordet, sa Delp.

Les mer om resultatet her.

Støtte fra bygg

Også avdelingsleder Jørn-Børre Grady tok ordet for å spørre hvordan forbundet ser på muligheten for å nå målet som ble vedtatt på landsmøtet i fjor høst: at alle skal opp på 95 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. For Riksavtalen vil det bety et løft på over 40 kroner mer i timen enn andre overenskomster.

– Løsningen som ble lagt på bordet skapte debatt i delegasjonen, og de to som stemte imot gjorde det ut fra et ønske om et likt tillegg til alle. Men jeg vil understreke at ti kroner timen til de med mest ansiennitet er en betydelig lønnsøkning. Det ville være en umulig pedagogisk utfordring å forklare for dem med lang erfaring at de skulle streike på et slikt resultat, sa Clas Delp.

Forsamlingen som hadde troppet opp på infomøtet var dominert av byggmiljøet i Oslo. Men støtten til de hotell- og restaurantansatte var tydelig.

– Blir det nei i avstemningen og konflikt, så skal vi stille opp alle sammen som er her, sa organisasjonsarbeider for rørleggerne Boye Ullmann til applaus.

Skal overleve de første årene

Tore Skjelstadaune fra forhandlingsdelegasjonen var en av de to som stemte mot å anbefale forslaget fra mekleren. Han utdypet sitt nei:

– For dem med ti års ansiennitet er det et bra resultat, men for dem med to til fire er det for dårlig. Folk skal overleve de første årene i bransjen også, sa Skjelstadaune.

– Jeg har også problemer med å se hvordan vi nå skal klare målet om å komme opp på 95 prosent av industriarbeiderlønn i løpet av landsmøteperioden på fire år.

Annonse

Flere saker

Annonse