JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industrien merket krisen

Arbeidsledigheten i Norge økte svakt i april, og arbeidsministeren mener det ikke er urealistisk at Norge også kan bli rammet av krisen i Europa.

66.800 personer er registrert som helt arbeidsløse hos Nav ved utgangen av april. Det er 200 flere enn for en måned siden. Arbeidsledigheten er på 2,6 prosent av arbeidsstyrken, viser tall fra Nav.

– Det har vært en marginal økning fra mars. Dette tilsvarer tilnærmet ingenting, men det betyr at vi skal være forberedt på at man kan få en ledighetsøkning i Norge. Det er ikke realistisk å tro at ikke også Norge kan bli rammet av krisen, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).

Hun legger til at hovedkonklusjonen er at Norge klarer seg bra.

– Det er viktig å fortsette den økonomiske politikken vi driver. Samtidig skal vi ha beredskap med tanke på at Norge kan få økt arbeidsledighet, sier Bjurstrøm.

Færre ledige jobber

Arbeids- og arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad sier at enkelte norske industribedrifter nå merker mer til den svake økonomiske utviklingen i Europa. Men selv om ledigheten øker svakt siste måned, er det registrert 5.200 færre ledige enn i april i fjor. Det er en nedgang på 7 prosent.

Siste måned ble det lyst ut 18.300 ledige stillinger, det er en nedgang på 21 prosent fra samme måned i fjor.

– Selv om vi korrigerer for påsken, ser vi en nedgang i antall utlyste stillinger. Det er likevel for tidlig å si om dette er starten på en mer langvarig trend, sier Lystad.

Den sterkeste nedgangen i ledige stillinger er innen yrkesgruppene undervisning, meglere og konsulenter samt reiseliv og transport, skriver Nav i en pressemelding.

Ned i de fleste fylker

Ledigheten for kvinner har det siste året holdt seg tilnærmet på samme nivå, mens det er blitt færre arbeidsledige menn. Det skyldes at det er flere menn enn kvinner som arbeider i de yrkesgruppene som har hatt størst nedgang i ledigheten, som bygg og anlegg, ingeniørfag og IKT.

I løpet av det siste året har ledigheten gått ned i alle fylker bortsett fra Telemark og Finnmark, som hadde en liten økning. Ledigheten er lavest i Rogaland med 1,9 prosent arbeidsledighet, mens den er høyest i Østfold og Telemark med henholdsvis 3,5 prosent og 3,4 prosent. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse