JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvesser klørne mot Telenor

Generalsekretær Philip Jennings i UNI lover å legge mer press på Telenor for å få på plass en global avtale.

ahr@lomedia.no

nina.hanssen@lomedia.no

Å få på plass flere globale tariffavtaler i internasjonale selskaper er en del av den strategiske planen «Breaking trough», som UNI har vedtatt under verdenskongressen i Japan. Det er nestleder Vidar Hennum og forbundssekretær Roar Gundersen i EL & IT glade for.

Rundt 3.800 av forbundets medlemmer tilhører UNI, blant dem de ansatte i Telenor. Der har de tillitsvalgte i over to år kjempet for å få bedriften til å tegne en global avtale.

LES OGSÅ: Vil ha global avtale

– Handlingsplanen vil gi oss ny giv i denne kampen, sier Hennum og Gundersen.

Den strategiske planen handler både om at UNI skal organisere seg bedre, at forbundene skal forhandle kollektivt og ny offensiv for å få på plass globale avtaler.

– At det også står at vi må sørge for at ILO følger opp sin forpliktelse i de globale selskapene er gode nyheter, sier de to.

LES OGSÅ: Rystet over Telenor

Frir til Giske

I kampen mot Telenor har EL & IT fått hjelp både fra generalsekretær Philip Jennings og Markus Courtney fra UNI Global, uten at de så langt har kommet noen vei. Heller ikke i lobbyvirksomheten mot næringsminister Trond Giske og den rødgrønne regjeringen har de blitt hørt. Dette er de svært misfornøyd med.

Jeg håper Giske leser vedtaket fra Uni-kongressen nøye og hjelper oss med å få på plass en global avtale. En statsråd fra Arbeiderpartiet bør lytte til fagbevegelsen, sier Hennum.

Han sier forbundet har fått flere bekymringsmeldinger fra Telenor-bedrifter i andre land.

– Den siste var en svært alvorlig melding fra Bangladesh om mulig trakassering. Det bekymrer oss, og vi har derfor diskutert saken med våre kolleger her i UNI. De gir oss full støtte, og så snart kongressen er over, vil de jobbe mer med saken, sier Hennum.

LES OGSÅ: – Telenor bryter egen etikk

– Våkn opp!

Generalsekretær Philip Jennnings mener det er på tide at Telenor-ledelsen våkner opp.

– Det virker ikke som om Telenor-sjefen har sett at verden går framover. Han må snart våkne opp og ta innover seg den nye virkeligheten, sier han.

Han sier UNI ikke kommer til å gi seg.

– Det går ikke an å skryte av at Telenor er en teknologisk ledende global bedrift, og så si nei til en global avtale for sine ansatte. Vi står bak medlemmene våre i Telenor og vil presse hardt for å få på plass en avtale. I en global bedrift i en global verden, trenger også globale avtaler. Hvis ikke taper de, sier han.

– Ikke aktuelt

Telenor sendte endelig avslag om å tegne global avtale med UNI i juli i år. Informasjonssjef Ingunn Brunstad Anstensrud sier i en mail til Nettverk at Telenor er opptatt av arbeidstakerrettigheter, og at bedriften i liket med UNI synes dette er viktige spørsmål.

– Vi har sammenlignet de kravene UNI stiller med de krav Telenor selv stiller til alle sine virksomheter. Da har vi konkludert med at vår styringsmodell i så stor grad tilfredsstiller de samme kravene, at det på det nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å inngå en global avtale med UNI. Vi jobber kontinuerlig med å videreutvikle og styrke samarbeidet med våre ansatte i alle våre virksomheter, skriver informasjonssjefen.

UNI Global Union er en paraplyorganisasjon for arbeidstakere på internasjonalt nivå.

Organisasjonen har 20 millioner medlemmer i 900 fagforeninger over hele verden.

Annonse
Annonse

UNI Global Union er en paraplyorganisasjon for arbeidstakere på internasjonalt nivå.

Organisasjonen har 20 millioner medlemmer i 900 fagforeninger over hele verden.