JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Siste stopp på veien ut

Det blir stadig flere utenlandske statsborgere som straffedømmes og soner i norske fengsler. I Oslo fengsel har de en egen avdeling. På Ullersmo skal det etableres en til.

yngvil.mortensen@lomedia.no

Det er stille i avdelingen. Fengselsbetjent Grete Nagelsett låser ut en innsatt som skal på språkkurs.

De fleste av A2s innsatte er utenfor avdelingen når NFF-magasinet er på besøk. De er på skolen for å lære engelsk eller norsk, eller på arbeid. Men ikke de to gangguttene, som sitter i sofagruppen og spiller enda en omgang sjakk.

Et par andre av de innsatte er syke og ligger på cellene sine.

Arbeid og skole

– Mens de er i A2 ønsker vi at alle er sysselsatt med skole, arbeid eller er ganggutt, sier avdelingsleder Ellen Eliassen.

– Det er ikke arbeidsplasser til alle, men alle som søkte fikk plass på språkkurs.

Det er bra for oss ansatte fordi det gjør kommunikasjonen mellom ansatte og innsatte mye enklere, sier Nagelsett.

Det er ikke færre i arbeid eller skole i A2 enn i andre basisavdelinger.

– Det er tungt for dem som ikke kan norsk eller engelsk. Vi ser at de blomstrer når de greier å snakke et språk andre forstår, sier Nagelsett.

Alle innsatte i A2 har kontaktbetjent, men dette arbeidet begrenses av mangel på felles språk.

– Vi kan ikke ha de gode samtalene. Det går ikke an å fleipe på den samme måten. Men Google translate og innsatte med samme språk hjelper, sier Nagelsett.

Skal utvises

Alle innsatte på A2 har til felles at de er utenlandske statsborgere som har utvisningsvedtak, og samme mulighet til skole og arbeid soningsvedtak eller har fått forhåndsvarsel om at de vil få det, for et visst antall år eller for evig og alltid. Noen blir sendt til hjemlandet for å fullføre soning der.

Av 20 innsatte i A2, sitter 15 i varetekt som enten har anket dom eller venter på dom og fem soner dom.

Noen kan av ulike grunner ikke sendes hjem. Noen fordi norske myndigheter vurderer sikkerhetssituasjonen i hjemlandet deres som for farlig, som i Syria. Andre kan ikke sendes hjem fordi de ikke har pass, og nekter å dele sin egentlige identitet med politiet.

Hvis de ikke har en for streng dom, kan de faktisk løslates rett ut på gata etter endt soning. Da følger Politiets utlendingsenhet med.

Vanskelig

– Vi blir jo kjent med de innsatte. Det er vanskelig å se på når de blir løslatt til ingenting, kanskje en vinterdag, uten skikkelige klær, uten bolig, uten rettigheter, sier Nagelsett.

Andre med strengere dommer kan bli sendt til internatet på Trandum.

«Asylmottaket»

En del innsatte i andre avdelinger kaller avdelingen for asylmottaket, fordi det bare sitter utlendinger der.

Hele Oslo fengsel har imidlertid høy andel utlendinger, over 60 prosent ifølge fengselsleder Stig Storvik, sammenlignet med landsgjennomsnittet på over 30 prosent.

– Det skaper frustrasjon i en avdeling når noen får utvisningsvedtak og andre får ja på søknad om permisjon, for eksempel, sier hun.

– Det er en fordel at alle som sitter her har til felles at de skal utvises, at det er likt. Detskaper ro at det er likt for alle, sier Nagelsett.

Annonse
Annonse