JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunene til mekling

Det blir opp til Riksmekleren å finne en løsning i oppgjøret for 410.000 ansatte i kommuner og fylker.

Arbeidstakerorganisasjonene LO, YS, Unio og Akademikerne brøt fredag tarifforhandlingene i kommunesektoren. Bruddet kom en dag etter at forhandlingene for de statsansatte brøt sammen. Dermed er hele oppgjøret i offentlig sektor i Riksmeklerens hender. En eventuell streik vil være en realitet 24. mai.

– Det er ikke grunnlag for å fortsette forhandlingene, sier Jan Davidsen, leder i LO Kommunes forhandlingssammenslutning.

Han legger til at økonomien er uavklart, og det er stor avstand mellom krav og tilbud på mange områder.

Ikke overrasket

KS' forhandlingsleder Per Kristian Sundnes er ikke overrasket over bruddet.

– Vi beklager at arbeidstakerorganisasjonene valgte å bryte i dag, mer enn tre døgn før forhandlingsfristen utløper. Men vi skjønner jo at det er vanskelig for organisasjonene å fortsette reelle forhandlinger etter at det ble brudd i oppgjøret i staten, sier Sundnes.

Han håper at kommuneoppgjøret kommer i havn gjennom meklingen.

Penger

Manglende framdrift knyttet til økonomien i oppgjøret er årsaken til at Unio brøt forhandlingene.

– Da vi nærmet oss de krevende diskusjonene om økonomi og lønn, skjønte vi at avstanden var for stor til at det kunne gi en forhandlingsløsning. Vi så dermed heller ingen grunn til å fortsette forhandlingene, sier Unios forhandlingsleder Mimi Bjerkestrand.

Mens LO og YS er opptatt av at de lavest lønte skal få de største tilleggene, krever Akademikerne 50.000 kroner i gjennomsnittlig lønnsvekst for de høyest utdannede i offentlig sektor.

– Dette vil ikke bare gjøre kommunesektoren mer attraktiv for akademisk arbeidskraft. Det vil også redusere lønnsforskjellene mellom kvinner og menn, ettersom kvinnelige akademikere i stor grad jobber i offentlig sektor og menn i privat sektor, sier Ole Jakob Knudsen, forhandlingsleder i Akademikerne.

Kommuneoppgjøret går nå til mekling med meklingsinnspurt i uken før pinse.

Forhandlingene har pågått siden 29. mars. Oslo kommune er eget tariffområdet og omfattes ikke av kommuneoppgjøret. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse