JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tusenvis av arbeidsplasser i fare

Den hardt pressede fagbevegelsen i Swaziland frykter at minst 14.000 arbeidsplasser forsvinner etter at USA har sagt opp sin handelsavtale med landet.
LO-leder Vincent Ncongwane og Thandie Beames fra Trade Union Congress of Swaziland (TUCOSWA)

LO-leder Vincent Ncongwane og Thandie Beames fra Trade Union Congress of Swaziland (TUCOSWA)

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Avtalen har gjort det mulig for Swaziland å eksportere sukker- og tekstilvarer tollfritt til USA. Den eneveldige kongen i det lille afrikanske landet har imidlertid feilet i å rapportere om de reformkravene USA har stilt som betingelse for å forlenge handelsavtalen.

Resultatet er at USA før sommeren vedtok å si opp avtalen fra og med 2015. Dette vil bety at mange arbeidsplasser vil forsvinne. 1.400 arbeidere er allerede sagt opp og ytterligere minst 14.000 arbeidsplasser står i fare for å forsvinne over nyttår. Det er særlig landets tekstilindustri som vil bli rammet, forteller Vincent Ncongwane og Thandie Beames fra Trade Union Congress of Swaziland (TUCOSWA).

De to deltar denne uka på LOs partnerkonferanse med sine afrikanske samarbeidsorganisasjoner i Zambia.

Fagbevegelsen forbudt

Forholdene for fagbevegelsen i Swaziland er også svært vanskelige. Ncongwane og Beames forteller at terrorloven som ble vedtatt i 2005, har snudd opp ned på rettsprinsippet om at enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Når en person eller organisasjon som anklages for terrorisme i Swaziland, betraktes og behandles de som terrorister inntil de selv beviser sin uskyld. Med denne loven i hånd tar politiet seg inn i møter og på kontorer til enheter de mistenker for å ha til hensikt å påvirke myndighetene, forteller de to.

Fram til 2012 var fagbevegelsen i Swaziland delt i to, men da bestemte de seg for å slå seg sammen og danne Tucoswa. Regjeringa har aldri godtatt dette, men helt til i høst har Tucoswa fått arbeide på dispensasjon fra loven som forbyr hovedorganisasjoner i arbeidslivet. 9. oktober var det imidlertid slutt. Da kunngjorde arbeidsminister Winnie Magagula at alle hovedorganisasjoner, både på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden er forbudt.

Flyttet partnerkonferanse

Den tilspissede situasjonen mellom myndighetene og fagbevegelsen gjorde at Arbeidsmandsforbundet tidligere i høst avlyste en planlagt tur til Swaziland. Også LOs partnerkonferanse ble flyttet fra Swaziland til Zambia.

– Vi ønsket at folk skulle få lov til å snakke fritt fra alle land og ikke plutselig oppleve et politisk raid, forklarte Tuva Bugge, LOs afrikarådgiver, til FriFagbevegelse.no.

– Ikke glem oss!

LO-nestleder Tor-Arne Solbakken og afrikarådgiver Tuva Bugge vil likevel gjennomføre et besøk til Swaziland i forbindelse med partnerkonferansen. Det setter de to Tucoswa-representantene stor pris på.

– Vi setter stor pris på støtten som vi har fra internasjonalt hold og presset fra blant annet Norsk LO er veldig viktig for oss, sier han. Dette er også hans budskap til sine andre fagforeningsfeller i Zambia denne uka.

– Ikke glem oss i Swaziland. Støtt oss, sier han. Thandie Beames som også sitter i TUCOSWAs ledelse er spesielt glad for at Norsk LO har i mange år støttet TUCOSWAs opplæringsarbeid med fokus på kvinner.

– Vi har fortsatt en lang vei å gå både før vi får demokrati, anstendige jobber og likestilling, sier hun.

På randen av konkurs

Swaziland er et kongedømme der kongen siden 1973 har hatt uinnskrenkede fullmakter. Selv kaller kongen det et monarkisk demokrati. Fra offisielt hold fremstilles tradisjonene i Swaziland som uforenelig med vestlig demokrati.

Til tross for et udemokratisk styre er kongen veldig populær i landet. Men ettersom kongen ikke ønsker å åpne for reformer får landet heller ikke økonomisk støtte fra IMF. Landet har derfor flere ganger vært på randen av konkurs.

ANC i Sør-Afrika har, gjennom investeringsfondet sitt Chatam House, investert masse i gruveindustrien i Swaziland de siste årene. ANC er, i likhet med den sørafrikanske presidenten Jacob Zuma, opptatt av stabilitet i landet. På grunn av det internasjonale samfunnets reformpress mot Swaziland har imidlertid sørafrikanske myndigheter ikke støttet landet økonomisk.

Den sørafrikanske fagbevegelsen, Cosatu, støtter Tucoswas arbeid for reformer og for å sørge for gode og anstendige arbeidsplasser. I dag har Tucoswa 25.400 medlemmer og de prøver nå å organisere arbeidere i den uformelle sektoren. Men så lenge fagbevegelsen og politiske partier er ulovlige er dette veldig vanskelig.

Annonse
Annonse