Også arbeidsløse har rett til en øl
Tingretten i Berlin sier i en dom at arbeidsledighetstrygden i Tyskland er i strid med grunnloven fordi den ikke dekker utgifter til alkohol, kneipebesøk og kjøp av blomster.
Det var onsdag det falt dom i den såkalte sosialretten i Berlin. Dommen har mildest talt vakt oppsikt i Tyskland. To tyskere hadde uavhengig av hverandre reist sak mot staten fordi sosial- og ledighetstrygden, den såkalte Hartz IV, etter deres mening ikke strekker til for å leve et normalt, sosialt liv.
Den ene av saksøkerne, i tysk presse bare omtalt som «Hasan K. (46)» fra bydelen Neukölln, hevdet at han ikke har råd til nødvendige reparasjoner i huset, privattimer for sin 16 år gamle sønn og feriereiser. Familien som opprinnelig er fra Tyrkia, har bodd i Berlin i 30 år. Hassan ble arbeidsledig etter en rygglidelse, men jobbet tidligere som sveiser.
«Står utenfor alt»
Den andre saksøkeren, omtalt som «J. von K. (50)», er tidligere innehaver av eget firma, men har gått arbeidsledig i flere år på grunn av revmatisme. Han klager over at trygden er så dårlig at han ikke kan pleie kontakt med sine venner.
«Jeg har ikke råd til kjøpe meg en bok. Jeg har ikke råd til å gå på kneipe. Jeg kan ikke pleie mine personlige bekjentskaper. I bunn og grunn er jeg blitt stående utenfor alt», sa han i en nyhetssending på TV-stasjonen RBB onsdag kveld.
Nå har både «Hasan» og «J. von K.» fått medhold av sosialretten i Berlin, som er tredje kammer i tingretten eller Senatsverwaltung für Justiz und Verbraucherschutz, som det formelt heter. Trygden er ikke god nok for å sikre folk et «menneskeverdig eksistensminimum», skriver dommer Gunter Rudnik og hans meddommere ifølge Berlinavisen B.Z.
Ved fastsettelsen av satsene for sosial- og arbeidsledighetstrygd har myndighetene «hensyntatt deltakelse i det samfunnsmessige liv» for lavt, heter det videre.
Under 3.000 kroner i måneden
Dagens Hartz IV-satser for en voksen arbeidsledig er 374 Euro (litt i underkant av 2.900 kroner) i måneden etter at bolig, energi og forsikring er betalt. Det er for det første 36 Euro i måneden for lite, etter tingrettsdommernes mening.
For det annet er dommerne uenig i hvordan Hartz- IV-satsene er bygget opp med helt konkrete småbeløp for hver eneste utgiftspost en arbeidsledig måtte tenkes å ha. De tar avstand fra at man utlukker en rekke varer og tjenester, deriblant transportkostnader, alkolholholdige drikkevarer, måltider på restaurant og avskårne blomster. I dommen heter det at det ikke er gitt noen overbevisende begrunnelse for å utelukke slike utgiftsposter for arbeidsledige siden de ellers er normale for de fleste.
Ender i Forfatningsdomstolen
Dommen i sosialretten i Berlin blir neppe stående, og går sannsynligvis videre til Forfatningsdomstolen i Karlsruhe for endelig avgjørelse. Der har Hartz IV-reglene vært før, og dommerne har allerede en gang sagt at de ikke var fornøyd med måten trygdesatsene var bygget opp og begrunnet. Etter den siste runden i Karlsruhe ble systemet delvis lagt om og det ble foretatt en mindre økning av trygdeytelsene.
Hartz IV er politisk meget omstridt i Tyskland. Reglene ble innført på begynnelsen av 2000-tallet under regjeringen ledet av sosialdemokraten Gerhard Schröder. Etter at sosialdemokratenes i SPD kom i opposisjon høsten 2009, har partiet gjort en rekke utspill for å fjerne seg mest mulig fra Hartz IV-politikken.
Mest lest
SKYLDER PENGER. Christian Myhre (til venstre) og Egil Håberget mener selskapet Fibertec skylder dem mye penger. – Ikke har jeg fått lønn i samsvar med kontrakten, og arbeidstida har mange ganger vært noe annet enn det som står i kontrakten, sier Håberget.
Knut Viggen
Christian og Egil mener sjefen stjal lønna. Nå har de anmeldt arbeidsgiveren til politiet
Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.
Martin Guttormsen Slørdal
Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland
DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.
Colourbox
Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot
Hittil har Vy hatt ansvaret for all trafikk med lokal- og regionstog på Østlandet. Nå kan Flytoget få ansvaret for halvparten av dem.
Flytoget
Vy mister halvparten av togtrafikken på Østlandet. Flere tusen ansatte kan bli berørt
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.
Knut Viggen
Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.
Jan-Erik Østlie
Rentehevingen kan føre til flere arbeidsledige, mener LOs sjeføkonom
HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.
Petter Pettersen
For første gang på 52 år er det streik ved smelteverket i industribygda
HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.
Colourbox.com
Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn
En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.
NFF
Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje
22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket
Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv
Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
1000 personer har blitt spurt om strømstøtta. Se hva folk har svart her
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim
Beate Oma Dahle / NTB
Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging
NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.
Ole Palmstrøm
Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig
DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80) i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).
Industri Energi
Derfor blir det ekstra hett når lønna i smelteverkene skal forhandles. Veteran Støylen (80) forklarer
Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)
Leif Martin Kirknes
– Åpenbart at vi ikke kan ha kraftutveksling med andre land når situasjonen er som nå
STREIKER: Her tillitsvalgte Thomas Eggan (med sixpence) og Jan Haugen (t.h) sammen med streikevakter utenfor Elkem Thamshavn i Orkanger.
Egil Brandsøy/Industri Energi