JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Også arbeidsløse har rett til en øl

Tingretten i Berlin sier i en dom at arbeidsledighetstrygden i Tyskland er i strid med grunnloven fordi den ikke dekker utgifter til alkohol, kneipebesøk og kjøp av blomster.

Det var onsdag det falt dom i den såkalte sosialretten i Berlin. Dommen har mildest talt vakt oppsikt i Tyskland. To tyskere hadde uavhengig av hverandre reist sak mot staten fordi sosial- og ledighetstrygden, den såkalte Hartz IV, etter deres mening ikke strekker til for å leve et normalt, sosialt liv.

Den ene av saksøkerne, i tysk presse bare omtalt som «Hasan K. (46)» fra bydelen Neukölln, hevdet at han ikke har råd til nødvendige reparasjoner i huset, privattimer for sin 16 år gamle sønn og feriereiser. Familien som opprinnelig er fra Tyrkia, har bodd i Berlin i 30 år. Hassan ble arbeidsledig etter en rygglidelse, men jobbet tidligere som sveiser.

«Står utenfor alt»

Den andre saksøkeren, omtalt som «J. von K. (50)», er tidligere innehaver av eget firma, men har gått arbeidsledig i flere år på grunn av revmatisme. Han klager over at trygden er så dårlig at han ikke kan pleie kontakt med sine venner.

«Jeg har ikke råd til kjøpe meg en bok. Jeg har ikke råd til å gå på kneipe. Jeg kan ikke pleie mine personlige bekjentskaper. I bunn og grunn er jeg blitt stående utenfor alt», sa han i en nyhetssending på TV-stasjonen RBB onsdag kveld.

Nå har både «Hasan» og «J. von K.» fått medhold av sosialretten i Berlin, som er tredje kammer i tingretten eller Senatsverwaltung für Justiz und Verbraucherschutz, som det formelt heter. Trygden er ikke god nok for å sikre folk et «menneskeverdig eksistensminimum», skriver dommer Gunter Rudnik og hans meddommere ifølge Berlinavisen B.Z.

Ved fastsettelsen av satsene for sosial- og arbeidsledighetstrygd har myndighetene «hensyntatt deltakelse i det samfunnsmessige liv» for lavt, heter det videre.

Under 3.000 kroner i måneden

Dagens Hartz IV-satser for en voksen arbeidsledig er 374 Euro (litt i underkant av 2.900 kroner) i måneden etter at bolig, energi og forsikring er betalt. Det er for det første 36 Euro i måneden for lite, etter tingrettsdommernes mening.

For det annet er dommerne uenig i hvordan Hartz- IV-satsene er bygget opp med helt konkrete småbeløp for hver eneste utgiftspost en arbeidsledig måtte tenkes å ha. De tar avstand fra at man utlukker en rekke varer og tjenester, deriblant transportkostnader, alkolholholdige drikkevarer, måltider på restaurant og avskårne blomster. I dommen heter det at det ikke er gitt noen overbevisende begrunnelse for å utelukke slike utgiftsposter for arbeidsledige siden de ellers er normale for de fleste.

Ender i Forfatningsdomstolen

Dommen i sosialretten i Berlin blir neppe stående, og går sannsynligvis videre til Forfatningsdomstolen i Karlsruhe for endelig avgjørelse. Der har Hartz IV-reglene vært før, og dommerne har allerede en gang sagt at de ikke var fornøyd med måten trygdesatsene var bygget opp og begrunnet. Etter den siste runden i Karlsruhe ble systemet delvis lagt om og det ble foretatt en mindre økning av trygdeytelsene.

Hartz IV er politisk meget omstridt i Tyskland. Reglene ble innført på begynnelsen av 2000-tallet under regjeringen ledet av sosialdemokraten Gerhard Schröder. Etter at sosialdemokratenes i SPD kom i opposisjon høsten 2009, har partiet gjort en rekke utspill for å fjerne seg mest mulig fra Hartz IV-politikken.

Annonse
Annonse