JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Aldri har dette arbeidet vært viktigere!

Vi må bli flinkere til å formidle at velferdsgoder og rettigheter i arbeidslivet ikke har kommet av seg selv, mener tillitsvalgte og andre på Facebook.
Debatten om rekruttering av tillitsvalgtei  fagbevegelsenene går på facebook. Gi ditt besyv med du også.

Debatten om rekruttering av tillitsvalgtei fagbevegelsenene går på facebook. Gi ditt besyv med du også.

Kristin Margrethe Johansen

ragnhild@lomedia.no

LO-Aktuelt skrev nylig om vanskene i mange klubber med å rekruttere nye tillitsvalgte. Marc Gayorfar, hovedtillitsvalgt for NTL ved Folkehelseinstituttet, er en av dem som i flere år har forsøkt å finne en etterfølger, uten å lykkes.

Dette er det åpenbart flere som kjenner seg igjen i, for på frifagbevegelses Facebook-side har kommentarene vært mange og engasjementet stort.

«Har vært sånn i mange år. Har vært tillitskvinne sammenhengende siden midten av 80-årene og ingen vil overta så jeg blir vel pensjonert som tillitsmann også», skriver Britt Antonsen i en kommentar på Facebook-siden.

Ingen selvfølge

To budskap går igjen i kommentar-feltet:

• Nordmenn tar i for stor grad velferdsgoder og arbeidstakerrettigheter for gitt.

• Fagbevegelsen må bli flinkere til å kommunisere hvor viktig fagforeningsarbeidet har vært – og fortsatt er – for å sikre disse rettighetene.

«Jeg er selv tillitsvalgt og for meg så virker det som vi er for mette her i landet. Mange tror at de godene våre forfedre har kjempet for, blir der for alltid. Men det er ikke så rosenrødt. Man blir presset i alle kanter og jeg er redd at vi kommer til og miste mange av de godene man har kjempet for og komme tilbake til den tiden da man står med lua i hånda og videre om jeg har arbeid i morgen», skriver Trond Kristian Amlien, tillitsvalgt i Fellesforbundet ved Bilfinger Industrier.

Stian Olafsen er enig:

«Mange tar det som en selvfølge at vi har gode rettigheter og at noen tar på seg verv som tillitsvalgt. Jo yngre folk man snakker med, dess mindre aktuelt er et verv innen fagforening. Engasjementet i arbeidsplassene er mindre og mindre, og det er ikke nok fokus på hvor VIKTIG tillitsvalgte er. Yngre ser på fagforeninger er en gjeng gamle karer, ikke hva det egentlig er, noe som kjemper for et godt og anstendig arbeidsliv. Noe MÅ gjøres, uten tillitsvalgte ønsker ikke jeg å være i arbeid under en blåblå regjering i hvert fall.»

«Dette er noe vi i industrien har registrert i flere år. Jeg savner en tydeligere kommunikasjon fra LO og Norsk Industri av hvorfor vi har et godt lovverk i dag», skriver Hanne Markussen Eek.

Foenkle budskapet

Å stå som tillitsvalgt for uinteresserte medlemmer kan i seg selv ta knekken på motivasjonen, påpeker Trygve Dag Unnemark:

«Har vært tillitsvalgt det meste av den tida jeg har vært i arbeid. Det vil si snart 45 år. Mangel på engasjement fra medlemmene har vært en avgjørende årsak til at min motivasjon er svekket. Folk tar dessverre velferden som en selvfølge», skriver han.

Erlend Vågane mener fagbevegelsen må jobbe med å forenkle sitt budskap:

«Ein viktig sak å jobbe med for å få fleire engasjert i fagrørsla er å spisse og forenkle sjargongen som rår. Heile arbeidslivsfeltet har blitt så profesjonalisert og teknisk at det vert vanskelig for den jamne arbeidstakar å forstå kva som er hovudlinjene i aktitviteten. Det er vel ikkje alle som inviterer vennar heim til feiring fordi ein 'har kommet fram til ein god overeinskomst i kapittel 5'!?» skriver han.

Mer frikjøp

Flere etterlyser også bedre tilrettelegging fra arbeidsgivers side:

«Arbeidsgivere legger ikke til rette for en oppegående vernetjeneste og tillitsvalgte. De fleste arbeidstakere foretrekker å unngå ubehageligheter og ekstra arbeid slike tillitsverv kan medføre. Om folk er for mette, late, arbeidsskye, mangler lyst til å ta verv eller hva det må være, vites ikke. Hele landet lider av det samme, uvilje til dugnad», skriver Arne Emil Bredland

Eivind Eliassen tror det kan hjelpe på situasjonen dersom tillitsvalgte får mer frikjøpt tid:

«Alle som er tillitsvalgt bør ha nok frikjøptid. Arbeidsgivere sitter i sin arbeidstid med dette», fastslår han.

Ofte blir det mye på den som drister seg til å ta et verv, påpeker Lene Simonsen.

«Tillitsvalgtarbeid tar masse av fritida, hvis man først tar ett verv, så baller det gjerne på seg. Man blir spurt om alt mulig, og det tror jeg er en grunn til at det er mange som ikke vil være tillitsvalgt. All den fritida kunne ikke jeg hatt tid til da ungene var små», skriver Simonsen som selv har seks-sju verv i fagbevegelsen, blant annet som fylkeskoordinator for NNN i Vest-Agder og sekretær i LO i Kristiansand og Omegn.

Tidligere artikler:

Den likegyldige trusselen (21.11.2014)

Vil ha færre nøkkelringer, mer ideologi (25.11.2014)

LO minker: Småsøsknene blir større og sterkere (30.10.14)

LO mister 46.000 medlemmer i året (28.10.14)

Har du synspunkter eller tips, skriv en kommentar på vår Facebook-side, eller send en mail til redaksjonen på red.loaktuelt@lomedia.no.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse