JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha flere utenlandske spesialoster

Jan-Egil Pedersen i Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet vil legge om importvernet for å øke mangfoldet i butikkhyllene og beskytte norske arbeidsplasser.

jo.hestnes@lomedia.no

Forbundsstyret i NNN har oversendt en uttalelse til landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Bakgrunnen for uttalelsen er den økte importen fra EU.

Den tollfrie kvoten importert ost fra EU har økt fra 4.500 tonn i 2011 til 7.200 tonn i 2012. I tillegg til tollfrie kvoter importeres det store mengder ost i direkte konkurranse med norsk ost. Det er dette som bekymrer NNN.

Det norske importvernet blir ofte fremstilt som en effektiv bremsekloss for økt vareutvalg i butikkhyllene. Det er langt fra tilfelle, mener NNN. Offentlig statistikk viser nemlig at det er import av vanlig hvitost, altså varianter av den typiske «norske» osten som øker mest. Det er slett ikke importen av spesialoster fra Italia og Frankrike som øker.

? Vi ser det som en trussel mot våre arbeidsplasser, distrikter og norsk landbruk at dagligvarekjedene konsentrerer store deler av sin import om produkter som vi allerede produserer store volum av i Norge, heter det i uttalelsen fra NNNs forbundsstyre.

NNN vil at myndighetene skal bruke det handlingsrommet som ligger innenfor WTO-regelverket til å veksle mellom kronetoll og prosenttoll, og til enhver tid bruke det som gir best beskyttelse. Dette gjelder for alle sektorer som i dag reguleres med kronetoll. De produktene som er mest utsatt for import er ost og kjøtt. NNN ønsker et bedre importvern for produkter det produseres store volumer av i Norge.

NNN forutsetter at denne endringen ikke skal føre til høyere målpriser i forbindelse med det kommende jordbruksoppgjøret.

Annonse

Flere saker

Annonse