JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Poengsystem for familieforening

Socialdemokraterne og SF lanserer sitt eget poengsystem for familiegjenforening i Danmark.

Torsdag la det borgerlige flertallet i Danmark endelig fram sitt nye poengsystem for familiegjenforening, etter over en ukes politisk kaos. Partene har vært uenige om hva de faktisk hadde avtalt, da de lanserte systemet forrige helg.

Og torsdag kveld la Socialdemokraterne og SF fram sitt eget utkast til et poengsystem.

LES OGSÅ: Verre for Ali i Danmark

Må være «nyttige»

Kort fortalt handler den borgerlige modellen om å utelukke utenlandske ektefeller som ikke anses som «nyttige bidragsytere» til det danske samfunnet. Kandidater som er under 24 år, skal kunne prestere 120 poeng, mens det «bare» koster 60 poeng om man er fylt 24.

Utdanning, språkkunnskaper og yrkeserfaring gir poeng ut fra følgende skala

- Poengsystemet vil danne skole i andre land. Danmark vil bli et foregangsland på dette området, sier integrasjonsminister Birthe Rønn Hornbech.

Også ektefellen som bor i Danmark, skal oppfylle en rekke krav for å kunne familiegjenforenes med sin ektefelle i Danmark.

Noen eksempler:

– Skal være dansk eller nordisk statsborger

– Skal ha oppholdstillatelse som flyktning eller ha hatt tidsubegrenset oppholdstillatelse i over tre år.

– Skal ha bolig av «rimelig størrelse».

– Skal ikke være dømt for kriminalitet.

– Skal stille økonomisk garanti på 100 000 kroner.

– Skal ikke stå i gjeld til det offentlige.

– Skal ikke ha mottatt offentlig hjelp.

– Skal ha hatt heltidsjobb i minst to og et halvt av de siste tre årene.

Dette og mye mer fremgår av den opprinnelige avtalen fra forrige helg mellom de borgerlige regjeringspartiene og Dansk Folkeparti.

I tillegg til splid mellom partiene bak avtalen, har det politiske kaoset de siste dagene også omfattet intern splittelse i de to regjeringspartiene. Blant annet har en meningsmåling vist at et stort mindretall av konservative velgere mener at partiet i forveien er gått for langt i å føye Dansk Folkeparti når det gjelder å diskriminere utlendinger.

Splid på venstresida

Også på venstresida har poengsystemet medført splid. Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti – som satser på å danne regjering sammen etter neste valg – stilte seg i utgangspunktet positive til det borgerlige utspillet om et poengsystem. Etter et ramaskrik fra grasrota og deler av fagbevegelsen lyktes det partienes topper å mane til ro, inntil det ble klart hva de borgerlige faktisk var enige om.

Og i går kveld, få timer etter de borgerlige, kom de med sitt eget forslag til et poengsystem. Her skal den utenlandske ektefellen oppfylle minst to av fem punkter, der det legges større vekt på vilje til integrasjon enn «sortering av mennesker» som den sosialdemokratiske integrasjonsordføreren Henrik Dam Kristensen uttrykker det.

- Regjeringen og Dansk Folkeparti rammer en rekke dansker som har betalt skatt og gjort sin plikt gjennom mange år. Det vil vi under ingen omstendigheter være med på, sier Kristensen.

- Vi må ha et system der en murer er like velkommen som en akademiker, sier SFs partileder Villy Søvndal.

Her er S og SFs felles utspill.

En rekke tidligere toppsosialdemokrater, inkludert Anker Jørgensen, lanserte i går et opprop om å stoppe partiets glidebane i retning av Dansk Folkeparti.

Klassedeling

- Kravene oppdeler søkerne i første og andre klasses borgere, noe vi oppfatter som dypt diskriminerende og som grenseoverskridende i forhold til danske kjerneverdier og dansk rettssikkerhet, heter i protestskrivet.

Med poengsystemet er det 18. gang det såkalte VKO-flertallet (Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti som har bokstavet O på stemmesedlene) strammer utlendingslovgivningen, siden flertallet fikk makten i 2001, skriver Politiken.

De siste ukenes debatt om det nye poengssystemet har foregått i lyset av to fullstendig barokke, men sørgelig typiske utspill fra Dansk Folkeparti:

«Ingen nakne bryster»

Nylig ble det lansert en ny «Danmarksfilm» som skal gi nye innvandrere og flyktninger et inntrykk av det landet de er havnet i. Ifølge DF har filmen en stor mangel: Den viser ingen nakne kvinnebryst, noe partiet mener er et viktig element i dansk kultur som ville kunne skremme muslimske fanatikere fra å slå seg ned i Danmark. Forslaget ble avvist av regjeringspartiene.

I DFs medlemsblad het det i forrige uke at danske leger og sykehus har vært nødt til å slutte å by på saft og småkaker i venterommene. Årsaken skulle være at utlendinger har med seg hele familien og sluker alt de kommer over på venterommene. Dette ble straks avvist at talspersoner for både leger og sykehus som tøys og tull.

En facebook-gruppe som på kort tid fikk over 7000 medlemmer, oppfordret til å sende kaker til Dansk Folkeparti. Partiet er de siste dagene blitt oversvømmet av kaker.

Satire

Avisen Ekstra Bladets satirespalte ga i går en hjelpende hånd til partiet, med en stripe nye forslag:

– Alle barn SKAL spise en pakke leverpostei med bacon i uka. Ellers trekkes foreldrene i barnetrygda.

– Burkaer skal bare være tillatt i lårkort utgave.

– Utenlandske studenter fra merkelige land skal ha tatt sin universitetsgrad på tre år. Ellers kan de først oppnå familiegjenforening etter en ny 55 års-regel.

Annonse
Annonse