JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker ikke 12-timersvakter

LO Stat avviser 12-timervakter i kriminalomsorgen. Og siden LO Stat sitter med nøkkelen, er det lite håp om at 12-timervaktene vil overleve på sikt.

12 timers vakter har vært vanlig i kriminalomsorgen. Nå blir det slutt. Alle ansatte i kriminalomsorgen kan med en gang begynne å forberede seg på å lage turnuser med 10-timersvakter. Forhåpningene om å få dispensasjon vil bli mindre for hver dag som går. Vel og merke kan fengslene søke om dispensasjon, men LO Stat-leder Tone Rønoldtangen presiserer at det skal være gode grunner til å innvilge søknaden. Hun vil ha alle ned til 10-timers vakter.

- Dere har hatt en praksis jobbet 12 timer. Dere har nettopp inngått en avtale om 10 timer. Kriminalomsorgen kan søke om dispensasjon om utvidet antall timer. Det kan vi si ja til i helt bestemte tilfeller, med helt bestemte unntak, sier Rønoldtangen.

Ulovlig

Rønoldtangen poengterer at det faktisk er ulovlig å jobbe mer enn 10 timer, og levner lite håp om at en annen praksis skal bli gjeldende.

- Vi kommer ikke til å akseptere 12 timer arbeidsdag for hele kriminalomsorgen, er hennes konklusjon.

Rett og slett fordi det ikke er lov.

- Etter arbeidsmiljøloven og hovedtariffavtalen i staten kan man inngå avtale om inntil 10 timer. Det er sånn at ulovlige avtaler er ulovlige avtaler. Nå må vi forholde oss til det som gjelder. Det kan bare unntaksvis avtales turnuser med 12 timer, understreker Rønoldtangen.

Og det er heller ikke slik at man kan avtale 12-timersvakter lokalt, for å omgå de nye arbeidstidene. Det er kun LO Stat og Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) som gir dispensasjon.

- Det er ikke noe dere kan bestemme der ute, og hvis framhever LO Stat-lederen.

Antall ansatte

Rønoldtangen mener for få ansatte ikke er et gyldig argument for å gi dispensasjon.

- Vi skal ikke dispensere på arbeidstid fordi staten ikke har råd til nok ansatte, sier hun.

Rønoldtangen mener fengselsansatte bør se fordelen av kortere vakter.

- Det er ikke satt tidsbegrensing på 10 timer, for at noen er ute etter dere. Men fordi dere begynner å få en tøff hverdag. Loven er der for å beskytte dere. Jeg skjønner ikke at dere vil jobbe 12-timersvakter en gang jeg, sier Rønoldtangen.

Annenhver helg

Flere av delegatene var på talerstolen for å argumentere for 12-timersvakter. De er mener det er bedre enn å måtte jobbe annenhver helg.

- Å møte kravene i arbeidsmiljøloven blir fryktelig vanskelig å få til. Det innebærer at vi må jobbe annenhver helg og det synes jeg er total uakseptabelt. I en moderne organisasjon jobber man ikke annenhver helg. Det er ikke helsefremmende, sier Ingvar Kjørum.

Forbundsleder Geir Bjørkli argumenterte med at det ikke bare er antall timer på jobb som avgjør om en turnus er helsefremmende.

- Vi ønsker at den samla belastninga skal være så lav som mulig. Det er omtrent et enstemmig betjentkorps som mener det er fordeler ved å jobbe 12 timer. Med det unngår man å jobbe annenhver helg, og unngår hull i turnusen som blir dekket av vikarer uten etatsutdannelse. Man ser også faren for reell nedbemanning. Dette er belastninger som virker tyngre enn å jobbe tolv timer når man først er på jobb, sier han.

- Tenk alternativt

Det sentrale hovedverneombudet Mette Salicath mener de fengselsansatte må huske at det ikke bare er turnusen som kan gjøres noe med. Hun tar til orde for å se på oppgavene også.

- Det eneste dere har snakket om er jobb og fritida deres. Men oppgavene styrer også behovet for å ha folk på jobb. Min utfordring til dere er at dere utfordrer arbeidsgiver på det også. Utfordringen er at endring av oppgavene vil kunne gå ut over de innsatte, men det er ikke bare de ansatte som skal ta belastninga, sier hun.

Skal se på søknadene

Etter å ha fått innspillene, sier Tone Rønoldtangen at hun er enig med hovedverneombudet i at man også må se på oppgavene når man diskuterer ubalansen mellom ressurser og oppgaver.

- Jeg tror også at om man gjør som flertallet vil, dispenserer for 12-timersvakter generelt, så legger ikke det press på myndighetene for å stille flere ressurser til disposisjon. Jeg tar med tilbake det dere har sagt om arbeidstid, så skal vi sete oss ned når søkandene kommer og se hvor langt vi kommer. Men som jeg sa i mitt innlegg: Dispensasjonene sitter langt inne og krever en god begrunnelse. Men argumentet om jobbing annenhver eller hver tredje helg er også et tungt argument, sier hun.

Annonse

Flere saker

Annonse