JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hardkjør mot Storberget

Justisminister Knut Storberget er fornøyd med NFF-medlemmenes klare tale, men advarer mot et en ensidig tro på at mer penger vil løse alle utfordringene i kriminalomsorgen.


20.11.2010
12:49
16.12.2013 14:39

– Jeg vil advare om å gjøre debatten om kriminalomsorgen til en debatt bare om penger. Det handler også om mye annet enn penger, understreker Storberget.

Under debatten på landsmøtets første dag måtte justisministeren forklare seg overfor en engasjert forsamling – som ønsker mer penger og raskere resultater.

Fagligpolitisk samarbeid.

– Vi er en del av LO, og opptatt av å få til resultater gjennom det fagligpolitiske samarbeidet. Spørsmålet er om det har utgjort en forskjell. Det er fulle fengsler, de ansatte løpet og arbeidsmiljøet er krevende. Det er hverdagen, og det er den som er viktig. Jeg begynte i etaten for over 20 år siden, og jeg tror ikke jeg med handa på hjertet kan si at det er mer romslig nå enn i 1989, sier forbundssekretær Asle Aase, som gjør opp regning etter seks år med rødgrønn regjering.

Storberget mener dette synet utgjør et stort politisk problem.

– Vi skal ikke sammenlignes med Jesus, men Siv Jensen og Erna Solberg. Når Asle nærmest konstaterer at det ikke har utgjort noen forskjell med rødgrønn regjering, da har vi et stort politisk problem. Jeg mener noe av det beste politiske argumentet jeg har er at vi har satsa mye og fått mye igjen for det. Vi må slutte med å framstille situasjonen som om at regjeringsskiftet ikke har utgjort noen forskjell, sier Storberget.

Arbeidspress

Anne Paulsen ved Ringerike fengsel er konstaterer at arbeidspresset er så stort at fengselsbetjentene ikke klarer å rekke over alle oppgavene.

– I 2001 sto jeg på talerstolen og ba daværende justisminister Odd Einar Dørum om å åpne en avdeling ved Ringerike fengsel. Nå er problemstillingen snudd. Nå ber jeg deg, Knut Storberget, om å stenge noen celler på Ringerike. Hvorfor det? Det handler fortsatt om ressurser. Fordi fengslene er fullere enn noen gang. Det er store utfordringer knyttet til de innsatte vi behandler. Det handler om psykiatri, kriminell tilhørighet, utenlandske innsatte med de problemene det fører med seg. I tillegg er vi, på grunn av økonomiske rammer, færre på jobb, sier Paulsen.

Hun konstaterer at hun og kollegaene hennes ikke klarer å henge med på alle oppgavene som skal utføres.

– Vi må utføre basisfunksjoner – lufte og servere mat, og kommer til kor med det som egentlig er yrket vårt – å jobbe med innsatte. Vi ligger hele tiden etter og klarer ikke å gjøre mer. Min sønn på femår sier av og til; nå gidder jeg ikke mer. Det er det dessverre mange av kollegaene mine som også begynner å si. Det er lenge siden Arbeidstilsynet påpekte at det ikke er samsvar mellom oppgaver og ressurser. Men ingenting er gjort, konstaterer Paulsen.

Beleggsprosent

Også sentralstyremedlem Roar Stensnes er veldig bekymret over det manglende samsvaret mellom ressurser og oppgaver.

– Det blir litt synd at vi velger å bruke udekte vakter som en del av bemanningen vår. I tillegg har vi vikarene uten etatsutdanning. De trenger opplæring. Vi har ikke tid til å gi dem denne opplæringen. I region sør er slik at vi ikke klarer å dekke opp de udekte vaktene når vi skal gjennomføre kompetanseløftet. Vi har ikke penger til det, sier Stensnes.

Han mener dugnaden er over.

– Vi har hjulpet deg, vi har bidratt, og vi ønsker å hjelpe deg videre – til å nå de målene som stortingsmeldingen 37 viser. Men det krever litt mer enn å dekke opp med udekte stillinger.

Vi trenger å senke belegget til 90 prosent, vi må komme i gang med bemanningsanalysen, vi må styrke bemanningen, og ha en tydelig strategi for å forebygge vold og trusler. Jeg ønsker ikke flere situasjoner som den vi hadde i Horten.

– Nå må du få ned belegget, Knut, er det mange som sier. Det er jeg helt enig i. Men min utfordring er at da må jeg gjøre mer enn bare bygge nye fengsler og nye plasser. Regjeringen arbeider nå med en helt annen strategi enn å bygge nye fengsler. Vi må begynne å fortelle de politijuristene at det ikke bare er å sende folk i fengsel, men begynne å bruke alle de alternative reaksjonsformene de kan bruke. Og vi skal se på flere alternative reaksjonsformer, sier Storberget.

Utfordring

Han mener antallet utenlandske innsatte er en del av denne diskusjonen.

– Det er en utfordring med utenlandske innsatte. Det er en utfordring for både ansatte og innsattes ve og vel. Hadde vi kunne gjort noe kvantitativt ville vi fått ned belegget ned på ønsket nivå med en gang. De innspillene vi får vedrørende utenlandske innsatte, tar vi mot med glede nå om dagen, sier Storberget.

Han understreker at det er ikke bare å sende denne gruppen ut av landet.

– Vi ser på muligheter for egne steder eller avdeling for noen. Vi ser også på muligheten for å etablere egne tiltak for denne gruppen fordi det er så mange. Og vi ser på spørsmål om utvisning og retur.

Kvinner og barn

Leif Skaug i enhetslederforeningen mener det er en gruppe Storberget har glemt; de kvinnelig innsatte.

– De henger fortsatt langt etter de mannlige innsatte. Kvinnene bor fortsatt fire på rommene. Vi sendte et forslag om å gjøre noe med dette for to år siden, men har fortsatt ikke hørt noe.

En annen ting er det ilbudet kvinner får i forhold til skole og helse. Det koster mer i forhold til menn, men det er viktig å få et fokus på dette, sier Skaug.

Storberget understreker at han ikke har glemt kvinnene.

– Jeg er opptatt av dette. Vi har tatt noen skritt når det gjelder kvinnelige innsatte, men det er en del igjen. Etablering av Ravneberget, og det vi har gjort på Østensjøveien i forhold til Bredtvedt. Vi har trukket inn Tyrilikollektivet og Frammottunet. Dette har vi gjort fordi vi har hatt fokus på kvinner, sier Storberget.

Barn i fengsel

Det siste halve året har kriminelle under 18 år blitt aktualisert. Forbundsleder Geir Bjørkli er opptatt av hvordan det reageres overfor denne gruppen.

– NFF har sagt at barn skal ikke i fengsel. Regjeringen har sagt at barn ikke har noe i fengsel å gjøre. Da skal barna ut av fengselet, og ikke slik Storberget nå gjør – bygger nye fengsel. Det som skjer nå er at vi er i ferd med å etablere barnefengsel. Det er ikke noe enkelt svar på dette. Men hvis barn ikke skal sitte i fengsel, må vi ikke bygge barnefengsel, sier Bjørkli.

– Det er absolutt noe vi vil gjøre noe med. Men det er vanskelig. Vi la først vekt på bruk av barnevernet. Men det gikk ikke gjennom i Stortinget. Barnevernet skulle ikke ha ansvar for straff. Så prøver vi å foreslå etablering av institusjoner som kriminalomsorgen skal ha ansvar for. Da får vi masse problemer med det. Da står jeg der at jeg må ta en beslutning. Jeg er der at jeg mener det er riktig å bygge noen institusjoner for barn slik at de ikke soner sammen med voksne, og hvor barnevernet bistår, sier Storberget.

Etterlyser innspill

Storberget etterlyser flere innspill fra NFF – og ikke bare kravet om mer penger. Marianne Kilaa i region øst svarer med å etterlyse kompetanse på voldsproblematikk.

– I friomsorgen starter vi et endringsarbeid allerede under straffegjennomføringer. Vi bruker vår kompetanse til å endre holdninger. I vårt arbeid er vi avhengige av å kunne henvise til hjelpeapparatet for øvrig – som kan videreføre rehabiliteringsprosessen vi har påbegynt. Vi kan henvise til rusomsorgen, til Nav, til boligkontoret. Men vi savner å kunne henvise til noen som har kompetanse på voldsproblematikk. I Østfold ønsker vi at det skal finnes et voldssenter – som har kompetanse på voldsproblematikk – i alle fylker. Vi trenger noen ute som kan ta over når vi er ferdige, sier Kilaa.

– Du er opptatt av noe som ikke bare handler om penger. Du har et godt eksempel på hva vi trenger mer av. Det du nevner er kanskje en god ide. Vi trenger gode forslag, og det er bare å henge seg på, sier Storberget.

Pay back

Ingvar Kjørum i region sør mener det er på tide at justisministeren gir noe tilbake til de ansatte i kriminalomsorgen.

– Jeg har siden 2008 jobbet med flaggskipet ditt – elektronisk kontroll. Det er en helt riktig satsning.

Det er fokus på innhold. Da har jeg lyst og si; i forhold til innholdsfokus må vi ha ressurser. Skal jeg ha tid til å folk på beina må jeg ha tid til å gjøre mer enn å bare overvåke. Vi må ha tid til folka. Det er det vi savner. Det har vi ikke tid til nå fordi vi er for lite folk. Du, Knut, tyner oss til det ytterste i forhold til belegget. Det må være en sammenheng med de målene som står i stortingsmeldinga.

Du må gi hele kriminalomsorgen handlingsrom. Du må holde det du har lovet. Vi har stått på for å få ned soningskøene. Nå er det tid for pay back. Hjelp oss å få folk på beina. Gi oss flere ressurser, etterlyser Kjørum.

20.11.2010
12:49
16.12.2013 14:39



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker