JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rønoldtangen vil forsterke likelønnskampen

Den som trodde at kampen for likelønn ble ferdig i vårens tariffoppgjør må tro om igjen. LO Stats leder Tone Rønoldtangen har ikke planer om å slakke av på kravene. Tvert imot.

Tone Rønoldtangen står godt plassert på gulvet på NFFs landsmøte. Skuer utover forsamlingen på Sørmarka.

- Det er første gang prater tariff i en sammenheng som dette. Om dere er spent på hva jeg skal si, så er jeg ikke mindre spent selv, humrer Rønoldtangen, før hun fortsetter.

- Jeg håper jeg kan sitte foran tv i kveld og si, yes, det gikk bra.

Alvor

Tariff er alvor. Hva LO Stat og forbundene blir enige om i tariffoppgjørene kan påvirke lommeboka til alle statsansatte.

- Selv om vi prioriterer likelønn, må vi sikre penger til å utjevne andre grupper. LO Stat en garantist for en rettferdig lønnspolitikk. Gjennom LO-fellesskapet har kraft nok til å prioritere grupper som systematisk er blitt hengene etter i lønnsutviklingen, poengterer Rønoldangen.

Hun er stolt av årets oppgjør. Men ikke bare på grunn av likelønnsprofilen.

- Jeg er stolt av at vi fikk til så mye også for andre grupper, selv med det fokuset likelønn fikk. Det kom ikke seilende på ei fjøl, poengterer Rønoldtangen.

Menn utjevnet

Hun taler til en manssdominert yrkesgruppe, men en yrkesgruppa som har erfaring med å henge etter i lønnsutviklingen. Rønoldtangen mener fengselsansatte ikke hadde opplevd løft de senere år uten LO Stat.

- Hvordan har lønnsutviklingen vært i den lønnsramma i forhold til kvinnelønn. Her er det flest menn, spør Rønoldtangen.

Svaret har hun selv. Hun sammenligner fengselsansaatte med tollere, hvor det er flertall av kvinner.

- Tollerne lå over fengselbetjenter lønnsmessig. Nå er de to yrkesgruppene utjevnet, og lønnsrammene er like. Det er en eneste grunn til det, nemlig at LO Stat i hvert eneste oppgjør har prioritert dere. Selv om dere er manndominert, er dere prioritert. Det er viktig å si, poengterer Rønoldtangen, før hun understreker at lønn handler om å utjevne. Om å prioritere. Og for å få til det må mye av pengene gis sentralt. Ikke som lokale tillegg.

Stramt

Neste år derimot er det ikke like enkelt. Hun advarer allerede nå mot for store forhåpninger.

- Overhenget neste år blir stort, så det blir ikke mye penger å fordele i 2011, det er helt sikkert, framhever Rønoldtangen.

Overheng er for øvrig differansen mellom det man tjener 31. 12 et år, og gjennomsnittlig lønn hele året.

Historisk

Det som også er sikkert er at kvinner tjener mindre enn menn. Kvinner tjener i gjennomsnitt 92 prosent av menns lønn i staten, og 85 prosent i det private. Men hvorfor er det slik?

- På 50 og 60-tallet gikk husmødrene fra kjøkkenbenken og ut i arbeidslivet. Norge trengte arbeidskraft, og særlig ble det behov for flere ansatte i omsorgsyrker. Men kvinner ble sett på som reservearbeidskraft. Kvinner ble ikke oppfattet som skikkelig og seriøs arbeidskraft. Mye av dette henger igjen, og er grunnen til diskrimineringen vi ser i dag, sier Rønoldtangen.

Framtiden

At det skal være forskjell i lønn mellom menn og kvinner i framtiden, er Rønoltangen ikke villig til å akseptere.

- 2010 er det store likelønnsåret. Alle snakker om likelønn, selv om ikke alle liker temaet. Forskjeller i lønn mellom menn og kvinner et samfunnsproblem. Et problem vi ikke bare kan glemme. Vi må gjøre noe med det, sier Rønoldtangen.

Hun mener samfunnet diskriminerer kvinneyrker.

- Samfunnet driver verdighetsdiskriminering. Det har mange historiske grunner. Lønnsgapet følger det kjønnsdelte arbeidslivet. Kvinner og menn velger forskjellige yrker, og gjennomgående er typiske kvinneyrker mindre avlønnet enn mannlige, forteller Rønoldtangen.

Yrkesgrupper

LO Stats leder ser det som en viktig oppgave å sikre at fokuset på likelønn ikke forsvinner.

- Det er ikke nok å hive penger utover alle kvinner og kalle det likelønn. At kvinner skal ha penger fordi de er kvinner er ikke likelønn. Jeg mener, og jeg understreker at det er min mening, for dette jeg nå skal si er ikke drøftet i forhandlingsutvalget. Men jeg mener at likelønnsmidlene i årene som kommer skal gå til kvinnegrupper, og da grupper der kvinner er urettferdig avlønnet i forhold til andre yrkesgrupper i samfunnet, sier Rønoldtangen.

Forskning.

Og Hvilke grupper er det? Hun mener LO Stat bør engasjere Fafo, for å dypdykke innover i staten.

- Målet med forskningen er å finne ut hvor problemet ligger, og så fokusere på dette i framtiden. Jeg tror det er riktig vei å gå, for å komme oss litt videre fra der vi er nå. Men som sagt, mine helt private tanker foreløpig, sier Rønoldtangen.

Annonse

Flere saker

Annonse