JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

195 mister jobben på Sola

Samtlige 195 ansatte ved jetmotorverkstedet Pratt & Whitney på Sola mister jobben. Fellesforbundet mener selskapet har brutt loven.

Det amerikanske storkonsernet Pratt & Whitney bestemte seg 30. mars i år for å legge ned flymotorverkstedet på Sola utenfor Stavanger. I dag hadde i underkant av halvparten av de 195 ansatte siste arbeidsdag.

– 90 stykker slutter i dag, i juli slutter 30 til. Innen nyttår er det ingen igjen, sier Svante Glad, Fellesforbundets klubbleder ved bedriften.

Han forteller at de ansatte nå konsentrerer seg om å finne ny jobb.

– Alle tenker på seg selv, og det må de gjøre nå, mener klubblederen.

Kunne gått i pluss

Han er langt fra fornøyd med prosessen som har ført til nedleggelse. Glad satt selv i et utvalg som så på mulighetene for nedbemanning ved fabrikken.

– Vi mener at verkstedet hadde gått med et lite overskudd hvis vi hadde nedbemannet i forhold til produksjonen, forteller Glad.

– Alternativ to var å påta oss oljeservice-jobber, men det var egentlig ikke et alternativ. Da gjensto det enten å selge bedriften eller legge ned. Vi mener bedriften ikke har gjort nok for å se på de andre alternativene, sier Glad.

Brudd på omstillingsloven

Både Fellesforbundet og Rogaland Fylkeskommune mener bedriften har brutt omstillingsloven. Loven sier: « Bedrifta kan ikkje treffe endeleg avgjerd om nedlegging før 30 dagar etter at fylkeskommunen har fått meldinga etter §3. Dersom det er aktuelle alternativer til å legge ned bedrifta, kan fylkeskommunen i særlige tilfelle forlenge denne perioden med inntil 30 dagar.»

Ifølge Morten Larsen, distriktssekretær for Fellesforbundet i Rogaland, fikk fylkeskommunen melding om nedleggelse 5. april. Dermed fikk de ansatte sparken før fristen gikk ut.

– Gjennom LO fikk jeg vite at det var et selskap som var interessert i å kjøpe bedriften, og ønsket å drive det videre som motorverksted. Det hadde Pratt & Whitneys ikke sagt til hverken fylkeskommunen eller de ansatte. For oss er det uforståelig hvorfor bedriften legges ned, sier Larsen.

Potensiell kjøper

På et medlemsmøte 18. april vedtok klubben ved verkstedet på Sola at de skulle kreve å få vite om det fantes mulige kjøpere, og at klubben skulle får være med i den videre prosessen.

– Klokka 14 samme dag fikk de ansatte beskjed om at bedriften ikke ville selge, sier Larsen.

Fylkeskommunen har i et brev bedt Pratt & Whitneys avdeling i Norge om å vente til 5. mai med å ta en avgjørelse.

« I ettertid, etter at møtet den 28. mars var avholdt, har fylkeskommunen fått kjennskap til at det har meldt seg bedrifter/interessenter for overtaking av verkstedet. Etter fylkeskommunens syn bør disse få anledning til å gi bud/drøfte mulig overtakelse før endelig konklusjon om nedlegging treffes.»

Bedre med salg

Morten Larsen håper selskapet vil gjøre som fylkeskommunen sier, og at de tar med de ansatte i dialog med mulig kjøper.

– De må vel tjene mer penger på et salg enn å legge ned, mener Larsen, som spør seg hva man skal med omstillingsloven hvis bedriftene kan bryte den uten at det får konsekvenser.

Har fulgt lover og regler

Magasinet har vært i kontakt med Pratt & Whitneys norske pressetalsmann, Tore Svanes. I en e-post hevder han at Pratt & Whitney har fulgt spillereglene.

– For Pratt & Whitney har det hele tiden vært viktig å følge norske lover og regler, både med hensyn til varslinger og tidsfrister i forbindelse med omstillingsloven, som melding til kommune, fylkeskommune, fagforeninger osv., samt vanlige ansettelsesregler i Norge. Alt dette har Norway Engine Center fulgt opp, sier Svanes i en uttalelse til Magasinet.

– For Pratt & Whitney er det viktig å ta vare på de ansatte i denne prosessen. Virksomheten har sammen med tillitsmannsapparatet og de ansatte iverksatt tiltak for å minimere problemene den enkelte og deres familier må få som følge av styrets beslutning, avslutter han.

Annonse
Annonse