JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Heller Johnsen enn Jensen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer Høyre mot å gjøre Frp-leder Siv Jensen til finansminister i en eventuell borgerlig regjering.

Han brukte 1. mai-talen i Bergen til slå ring rundt arbeiderbevegelsens klassiske verdier: Frihet, likhet og fellesskap.

– Jeg ser at Erna Solberg ikke er fremmed for å gjøre Jensen til finansminister, bare hun legger bort en del av Frps politikk. For meg er imidlertid valget enkelt: Heller Johnsen enn Jensen, sa statsministeren med henvisning til sin egen finansminister, Sigbjørn Johnsen.

Han brukte samme utslagsmetode da han kom inn på klimameldingen og de politiske reaksjonene den utløste, især fra Frp.

– Partiet har en klimapolitisk talsmann som sår tvil om hvorvidt menneskeskapte miljøproblemer overhodet eksisterer. La meg si det slik: Per Willy Amundsen bør ikke lede norsk klimapolitikk. Heller Bård Vegar enn Per Willy, sa statsministeren og høstet klappsalver fra de mange tusen bergensere som hadde tatt turen til Torgallmenningen på den usedvanlig vakre maidagen.

– Les også: Hedret ofrene

Straks Stoltenberg takket for seg, spratt det i været en skog av plakater med krav om at asylbarn som har vært i Norge i tre år, må få bli i landet. Møteledelsen grep raskt inn og sørget for at kraftige mikrofoner fra scenen overdøvet anslaget til «ulydighet».

Bak scenen ble statsministeren konfrontert med temaet. Han gjentok det som er regjeringens offisielle asylpolitikk, der likebehandling er et nøkkelord. Han fastholdt at ingen skal belønnes med opphold ved å unndra seg å følge lovlig fattede vedtak om avslag på asylsøknader.

Stoltenberg sa at mye fortsatt er uklart om alternativet til den rødgrønne regjeringen, men at noe synes nærmere en avklaring, både Venstres veivalg og den stadig tydeligere intensjonen Høyre og Frp har om å danne regjering.

– Aldri før er det formulert så klart og tydelig. Det er en fordel. Velgerne får klarere alternativer. Men hva grunnmuren i det samarbeidet skal være, er stadig uklart. Da er vi tilbake til spørsmålet om ansvarlig økonomisk politikk og kanskje litt kjedelige temaer som kronekurs og budsjettbalanse. Men på dette avgjørende området, krever altså ikke Høyre noen avklaring før valget. Den usikkerheten burde velgerne vært spart for, sa statsministeren.

– Les også: – 22. juli-ofrene var pionerer

Stoltenberg kom ikke utenom 22. juli-terroren i sin appell, men tværet ikke ut temaet. Han minnet imidlertid om at Hordaland AUF mistet fem av sine medlemmer på Utøya, blant dem fylkeslederen Tore Eikeland.

Statsministeren rettet oppmerksomheten mot et solidaritetsprosjekt over landegrensene som ungdommer i AUF har startet.

– Ved å støtte dette arbeidet hedrer vi de 69 som vi savner så sårt, sa Stoltenberg. Han brukte dette som inngang til å minnes svømmeren Alexander Dale Oen, som ble funnet livløs etter en treningsøkt i Arizona i USA. Før talen på Trogalmennningen, besøkte Stoltenberg Askøy, ikke lang fra Oens hjemsted.

– Alexander Dale Oen hedret de døde på Utøya gjennom sine reflekterte tanker, da han bare tre dager etter tragedien på Utøya vant en VM-medalje. Et lite land har mistet en stor idrettsutøver, sa statsministeren.

Stoltenberg gikk sterkt i rette med dem som mener at 1. mai er en forhistorisk begivenhet som har utspilt sin rolle, og at jobben er gjort.

- De tar feil, kort og godt. Jobben er aldri gjort en gang for alle. Reformene som arbeiderbevegelsen i årenes løp har kjempet fram, må forsvares. Og det er stadig mange uløste oppgaver, sa Stoltenberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse