JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO: - Tiltak må bli en rettighet

En NHO-direktør tente LO-forsamlingen på Gol.

frode.ronning@lomedia.no

Bransjedirektør Johan-Martin Leikvoll i NHO gikk i rette med dem som vil kutte i uføretrygda. Han mener politikerne heller må gi gode tilbud til dem som har gått lenge sykmeldte – for å hindre at de blir uføretrygdet.

- Gjør arbeidsmarkedstiltak for nedsatt arbeidsevne til en rettighet, og ikke et knapphetsgode, sa Leikvoll, og ble møtt med applaus fra forsamlingen av tillitsvalgte på LO stats kartellkonferanse.

Leikvoll leder bransjeforeningen Attføringsbedriftene i NHO. Han er kritisk til at det tar lang tid å få et tilbud om attføring.

- Det tar i snitt 900 dager fra en person blir sykmeldt til han får tilbud om arbeidssrettet tiltak, sier Leikvoll.

I høst har regjeringen kuttet i antall arbeidsmarkedstiltak. I 2011 blir det færre tiltaksplasser enn i 2010.

Ros og ris

Leikvoll fant grunn til å rose regjeringen for en rekke tiltak.

- Regjeringen fortjener ros for å holde ungdomsarbeidsledigheten nede. Og for at det er høy sysselsettingsgrad i Norge. Kvalifiseringsprogrammet er også vellykket, fordi flere kommer tilbake til arbeid, framholder Leikvoll.

Samtidig gikk han mot kutt i uføretrygda til unge:

- Vi snakker ikke om en uføreeksplosjon blant unge uføre.

Han mener veldig få av de unge uføre har mulighet til å jobbe.

- De fleste av de som er unge har tunge psykiske lidelser, sier Leikvoll, og fortsetter:

- Flere av de unge uføre kunne jobbet nå, hvis vi hadde grepet inn tidligere, mener Leikvoll.

Han tror kutt i uføretrygda til unge vil gi negative effekter:

- Dette er unge mennesker med problemer, og de sliter blant annet med nattesøvnen. Veien å gå er ikke å redusere ytelsene til dem. Hvis de har noe å leve av, er veien tilbake til arbeidslivet kortere, sier Leikvoll.

Leikvolls løsning

NHO-direktøren utfordrer politikerne til å stille opp med tiltak mye tidligere:

- Altfor mange blir unødvendig uføretrygdet fordi samfunnet ikke stilte opp med gode nok tilbud i tide. Tidlig inngripen er nøkkel for å lykkes, sier Leikvoll.

- Interessant

NTL-leder John Leirvaag synes Leikvoll har mange gode og interessante innspill.

- Det at staten tar inn bare 5 prosent av de som blir formidlet fra attføringsbedriftene er alt for lavt, til tross for forbeholdene om arbeidsstokken generelt. Det spørsmålet jeg sitter igjen med er arbeidsgiverpanelet, og om både staten og kommunene er representert her, sier Leirvaag.

Han er også positiv til Leikvolls forslag om å gjøre arbeidsmarkedstiltak til en rettighet.

- Jeg er enig med ham i den tankegangen, om at dette sikkerhetsnettet skal bygge opp deltakelse og ikke være til hinder. Ei slik støtte i ryggen tror jeg vil være sysselsettingsfremmende, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse