JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Starter som optimister

Partene i statsoppgjøret møttes i dag for å legge rammene for meklinga, og begge parter forsikra at de er optimister.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Onsdag møttes de fire hovedsammenslutningene og staten hos Riksmekleren for å legge planen for meklinga de nå skal igjennom.

Etter at frustrerte arbeidstakerorganisasjoner brøt forhandlingene fem dager før fristen utløp, har de nå frist til midnatt 23. mai for å bli enige.

LO Stat-leder Tone Rønoldtangen sier det er vanskelig å spå hva som blir det mest krevende i meklinga

– Jeg aner ikke hva som blir det vanskeligste. Vi skal ta opp alt, så får vi se hvor vi havner. Men jeg er optimist, forsikra hun.

Staten møtte med personaldirektør Merethe Foss Liverud, også hun forsikret om at hun var ved god tro.

– Vi går inn til mekling med optimisme. Vi må få et resultat nå vi fikk et brudd fem dager før forhandlingsfristen gikk ut, sier hun.

– Ville det vært vits å fortsette forhandlingene?

– Vi hadde i ønsket vi kunne fortsette, men nå er i der vi er, konstaterer hun.

Arbeidstakerne var frustrerte før helga, da de brøt forhandlingene. De mener staten ikke viste noen vilje til å forhandle.

– Vi er holdt for narr i 14 dager. Vi leverte en fullstendig liste med krav, men har ikke mottat noe reelt tilbud. Staten har styrt mot mekling. Svarene hittil har vært at «dette har vi ikke hatt anledning til å se på ennå» og «det kommer vi tilbake til», sa leder Tone Rønoldtangen i LO Stat da.

Det samlede kravet fra LO Stat, YS Stat og Unio fastslår at det skal være reallønnsvekst for alle, og viser til at statsansatte henger etter sammenlignbare grupper i industrien.

De påpeker at TBU-tallene viser et etterslep i forhold til privat sektor, som er økende og som nå utgjør minst 0,6 prosentpoeng.

Tone Rønoldtangen mener gapet må tettes:

– Etterslepet er økende, og utgjør nå minst 0,6 prosentpoeng. Det må kompenseres - og da snakker vi om rundt 6000 kroner per ansatt i staten, sier hun.

Annonse
Annonse