JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS-avtalen er blitt 20 år

20 år etter signeringen står fortsatt EØS-avtalen.

Noen så den som en overgangsordning til fullt EU-medlemskap, andre som et sikkerhetsnett ved utenforskap. Etter signeringen 2. mai 1992 havnet EØS-avtalen raskt i skyggen av EU-debatten, men den påvirker samfunnet på stadig flere områder.

– Min spådom er at EØS-avtalen har vist en så stor politisk slitestyrke og vært så positiv for norsk økonomi at den blir stående, med tillegg og tilpasninger, skriver Bjørn Tore Godal i en kronikk i Aftenposten.

Det var Godal som signerte avtalen på vegne av Norge som utenriksminister for 20 år siden.

– Les også: Tror EØS-avtalen er i fare

Noen håpet EØS skulle bli et springbrett til fullt medlemskap. Andre så avtalen som en varig løsning, og EØS-tilhenger Kjell Magne Bondevik (KrF) mener den godt kan bli stående i 20 år til mens den stadig utvikler seg.

– Jeg ser ikke noe presserende behov for å endre Norges tilknytningsforhold til EU, sa den tidligere statsministerens på NUPIs seminar om avtalen på «bursdagen» onsdag.

– Den var et fornuftig nasjonalt kompromiss.

– Les også: Orienterer om EØS-reservasjon

Vedtatt med 135 mot 30 stemmer i Stortinget var EØS-avtalen nettopp et kompriss mellom ja- og nei-siden.

Den ga Norge tilgang til EUs indre marked, men holder oss utenfor beslutningsprosessene i Brussel. Onde tunger kaller den en bastard - vi er verken helt innenfor eller helt utenfor EU.

På 20 år har avtalen blitt stadig mer omfattende. Rundt 1.800 rettsakter i 1992 er blitt rundt 9.000 i dag. Og viktigst: Fra å være en avtale med 12 EU-land er den blitt en avtale med 27. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse