JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosial dumping i staten

Forbundssekretær Anne Henriksen i NTL mener staten driver med sosial dumping av sine oppdragstakere i statlige fosterhjem.

nina.hanssen@lomedia.no

Ifølge forbundssekretærene Henriksen og Dag Ratama, har NTL hatt flere typer tvister med Bufdir vedrørende standardkontraktene for statlige fosterhjem.

Forbundssekretærene begynner nå å bli utålmodige på vegne av sine medlemmer.

– Det er fortsatt mange rettigheter våre medlemmer i de statlige fosterhjemmene går glipp av, fordi de ikke kommer inn under tjenestemannsloven, sier de.

Får ikke friperioder

Vi får saker der folk ikke har fått friperioder fordi de har vært sykemeldt eller at de må være i beredskap, forteller Henriksen.

Hun minner også om at det ikke er lov å ta annet lønnet arbeidet hvis de er i et statlig familie- og beredskapshjem.

– Saken med NTL-medlemmene i Bodø viser at de heller ikke har stillingsvern hvis de skulle bli oppsagt. Jeg vil kalle det sosial dumping i staten, sier Henriksen.

Hun synes kompetansen på statlige familie- og beredskapshjem er dårlig både i Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) og i Bufetat.

Dessuten er hun provosert over at NTL aldri blir lyttet til av politikere og byråkrater som jobber med dette i departementet.

Statsansatt eller frivillig?

Henriksen er provosert over at myndighetene forventer at hennes medlemmer må bruke av egen lommebok og ikke blir betraktet som arbeidstakere på lik linje med andre i staten. Og at byråkrater i departementet motarbeider at NTL skal få være med å påvirke, mens noen interesseorganisasjoner blir invitert med.

Blir ikke hørt

– NTL blir ikke hørt og får ikke være med i samtalene rundt statlige familie- og beredskapshjem. Vi føler oss usynliggjorte og får beskjed om at vi ikke er part. Dette er ganske provoserende, sier hun.

Henriksen er spent på utfallet av ankesaken om arbeidstakerbegrepet i lagmannsretten i slutten av mai. En av fosterforeldrene vant nemlig en sak i Tingretten om at hun var statsansatt. Staten anket, og saken skal opp 24-25.mai. Det er mange i NTL som er spente på utfallet av denne saken.

Usaklig

I oppsigelsessaken mot Ole-Martin Elvehøi i Bodø, var flere NTL-tillitsvalgte på besøk i forbindelse med forhandlingene. NTL mente at oppsigelsen var usaklig.

Partene ble etter hvert enige om mekling. Mekling ble gjennomført i september 2011 - i Salten Tingrett.

De har hatt bistand fra mange deler av NTL i denne prosessen. Blant andre Irene Øie fra Landsforeningen har deltatt under oppsigelsesmøtet.

Forbundssekretær Dag Ratama har også vært med både på forhandlingsmøte og mekling, og vært en god støttespiller underveis. Også advokat Karen Sophie Steen fra LOs Juridiske har bidratt i saken.

NTL hevder at oppdragsgiver i dette tilfellet ikke har behandlet uenighetene på en alminnelig rasjonell måte slik at det ble en konflikt.

Annonse
Annonse