JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Villeder om vei

Fremskrittspartiet mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er uredelig når han skal forklare egen motvilje mot å låne penger til nye veier og jernbanestrekninger.

– Statsministeren underslår at stadig flere av dagens veiprosjekter er lånefinansiert, sier Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til NTB.

– Bompengefinansiering medfører skyhøye utgifter til renter og administrasjon. Stoltenberg gjennomfører med andre ord den politikken han advarer mot, fortsetter han.

I sin tale til Aps landsstyre i forrige uke slo Stoltenberg fast at offentlig-privat samarbeid om veibygging gir mindre vei for pengene fordi staten må bruke veimidler til å betale avdrag og renter.

– Les også: Krangler om veiprosjekter

Ifølge Frp gikk 23 prosent av de samlede inntektene fra norske bomstasjoner mellom 2000 og 2010 til renter og administrasjon.

– Mange bompengeprosjekter er lånefinansiert gjennom den statseide Kommunalbanken. Den henter 97 prosent av pengene sine i utlandet, til en større kostnad enn oljefondet låner til Tyskland. Hvor er logikken i at vi låner ut penger til lav rente og henter inn penger til høy rente? spør Frp-representanten.

Han mener oljekronene burde ha vært investert i norske veier framfor å lånes ut til Tyskland.

– Det er meningsløst at tyske veiprosjekter finansieres med billige lån fra det norske oljefondet samtidig som norske bilister tvinges til å betale høye renter til utenlandske banker. Det burde være helt unødvendig å låne penger i utlandet for å bygge veier i Norge, sier Solvik-Olsen

– Les også: Stenger for bompenger

Spørsmålet om lånefinansiering av vei- og baneprosjekter ble gjenstand for debatt i Stortingets spørretime onsdag.

– Oljefondet skal ikke være en alternativ finansieringskilde for formål som ikke når opp i statsbudsjettet ellers, sa finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap), som viste til at hver tiende krone over statsbudsjettet hentes ut av oljefondet.

– Tyske statsobligasjoner finansierer den tyske statens virksomhet og er ikke øremerket bygging av tyske motorveier. Det er flere forhold som gjør at det ikke går an å sammenligne renten på tyske statsobligasjoner utstedt i euro med renter på norske selskapsobligasjoner, fortsatte han.

Johnsen understreket også at oljefondets statutter slår fast at fondets midler skal investeres i utlandet og ikke i verdipapirer utstedt av norske foretak.

– Jeg ser ingen grunn til å endre dette, sa finansministeren. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse