JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gambling bekymrer LO

LO er bekymret over at titusener av arbeidstakere sliter med problematisk spilleadferd.

– Arbeidslivet må ta pengespillproblematikk på alvor. Spilles det pengespill i arbeidstiden bør varsellampene lyse, sier LO-sekretær Kristian Tangen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ifølge tidligere tall fra Akan (Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk) sliter om lag 40.000 norske arbeidstakere med problematisk spilleatferd.

– Les også: – Skjuler seg bak pokerfjes

– Svært få arbeidsplasser er kjent med hvordan de bør håndterer spilleproblematikk, noe som fører til at unødvendig mange skjebner utvikler spilleavhengighet, mener Tangen.

Han oppfordrer bedrifter til å ta kontakt med Akan hvis de lurer på hvordan man skal håndtere pengespillproblematikk.

– For mange er det knyttet skam til problematisk spilleatferd. Vi vet at det kan utvikle seg riktig så ille dersom de som er i faresonen ikke får hjelp. Depresjon, gjeld og samlivsbrudd er bare noe av det spilleavhengighet kan føre til, konstaterer Tangen.

LO ønsker seg både mer kunnskap om problematikken rundt om på arbeidsplassene og en mer åpen og bevisst holdning til pengespill.

– Les også: NISO klar med hjelp

– Ved å ha et tydelig reglement kan man forebygge at ansatte utvikler spilleavhengighet. Det vil hjelpe både den enkelte arbeidstaker og bedriften. Et av tiltakene kan være å bruke gamblingsfilter på nettet som blokkerer uønskede nettsider med pengespill. På denne måten kan man redusere mulighetene for at det oppstår uønskede situasjoner med gambling, sier Tangen.

Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) er blant forbundene som har satt spilleavhengighet på dagsorden. ANB skrev tidligere i vinter om hvordan NISO har etablert et samarbeid med profesjonelle som kan bistå medlemmer som har havnet i uføret.

Syk, ikke illojal

Nylig skrev også Frifagbevegelse om en ansatt i Trondheim kommune som fikk sparken etter å ha spilt nettpoker med kommunens mobiltelefon. Tingretten mente mannen var syk, ikke illojal, og ga ham jobben tilbake.

I dommen konkluderer retten med at det ville være rimelig å forvente at Trondheim kommune hadde gått inn på et Akan-opplegg i stedet for en oppsigelse. Dommen er anket. (ANB)

Annonse
Annonse