JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vurderer etterforskning

Riksadvokaten vil bruke kort tid på å avgjøre om det skal startes etterforskning av en embetsmann i Justisdepartementet.

En beslutning er ventet fredag.

Justisdepartementet har bedt om at det innledes etterforskning mot embetsmannen, som skal ha misbrukt offentlige midler. Den ansatte vil etter alt å dømme få sparken.

Hos Riksadvokaten bekreftes det at de har mottatt brevet.

– Riksadvokaten skal nå vurdere om det skal iverksettes etterforskning, og beslutning om dette vil bli fattet om kort tid, antakelig i løpet av fredag 4. mai 2012, opplyser statsadvokat Tor Henning Rustan Knudsen ved Riksadvokatembetet til NTB.

Embetsmannen skal i en årrekke ha kjøpt annonseplass hos private organisasjoner for å markedsføre redningstjenesten, men departementet har mistanke om at utbetalingene snarere har vært ureglementert støtte.

Feil behandling

Utgiftene er blitt ført under Justisdepartementets post for Redningstjenesten og skal beløpe seg til 895.000 kroner. Beslutningene om annonseplassering er tatt på administrativt nivå, heter det i et brev fra justisminister Grete Faremo (Ap) til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Støtten skulle ha vært gitt på en tilskuddspost og håndtert i tråd med regelverket, herunder kunngjøring. Det kan også stilles spørsmål om støtten til de aktuelle organisasjonene kan forsvares ut fra et redningsfaglig perspektiv, skriver justisministeren.

Avslørt av privatperson

Faremo opplyser at alle kjøp av denne typen annonseplass er stanset med øyeblikkelig virkning, og det innledes suspensjonssak mot vedkommende embetsmann.

Departementet begynte å se nærmere på denne saken etter en henvendelse fra en privatperson som lurte på hvorfor Justisdepartementet framsto som sponsor på hjemmesiden til en privat organisasjon.

Blant organisasjonene som skal ha fått ureglementert støtte, er Landsforeningen for trafikkskadde, Norges livredningsselskap, Landsforbundet mot stoffmisbruk, båtmagasinet Norske Gjestehavner og Foreningen for tiltak for kreft- og hjertesyke barn.

Kort prosess

Brevet fra Faremo ble sendt onsdag, men først torsdag offentliggjorde departementet en kort pressemelding der det heter at det er avdekket «disponering av midler som ikke er i samsvar med formålet for Stortingets bevilgning, og som ikke er behandlet i samsvar med kravene i økonomireglementet, interne saksbehandlingsregler og rutiner».

Pengeutbetalingene er avdekket i kjølvannet av Lysbakken-saken og inngår i den gjennomgangen som Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har pålagt alle departementer om å gjennomføre.

Medlemmer av kontroll- og konstitusjonskomiteen betegner saken som alvorlig, men er foreløpig tilbakeholdne med å si mer.

– Det at en bruker penger i strid med regelverket, er i seg selv veldig alvorlig. Her er det flere deler av regelverket som er brutt, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp) til TV 2.

Martin Kolberg (Ap) og Per-Kristian Foss (H) stiller seg avventende.

– Jeg vet ikke hvor alvorlig det er før jeg har sett hvor mye politisk ansvar som er i dette, eller om dette ligger på rent embetsmannsnivå, sier Foss. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse