JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utfordrer Høyres landsmøte

Aps Helga Pedersen ber Høyres landsmøte svare på om handlingsregelen ligger fast, og hvor store skattekutt partiet vil gjennomføre sammen med Frp.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Etter Frps landsmøte har vi hørt Høyres Jan Tore Sanner slå fast at hans parti og Frp nå er enige om retningen i den økonomiske politikken. Det skjer til tross for at Frps forslag til ny handlingsregel vil tappe oljefondet fra to kraner, sier Aps nestleder Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Frp med ny handlingsregel

Hun mener derfor at Høyre ikke lenger er noen garantist for at handlingsregelen for bruk av oljepenger vil bli fulgt, dersom landet skulle få en regjering med Høyre og Frp. Derfor sender hun nå en utfordring til helgens landsmøte i Høyre.

Økte investeringer

I forslaget fra Frps landsmøte forrige helg går det et skille mellom statlig forbruk og statlige investeringer. Med dagens handlingsregel skal ikke den årlige oljepengebruken over statsbudsjettet overstige fire prosent av oljefondet over tid. Frps Ketil Solvik-Olsen anslår overfor NTB at partiets forslag vil innebære økte investeringer på mellom 20 og 30 milliarder kroner.

– Les også: – Skaper farlig usikkerhet

– Det er uansvarlig økonomisk politikk å legge bort gode realinvesteringer i Norge bare fordi handlingsregelen sier vi heller skal investere i finansformue i utlandet, sier Solvik-Olsen.

– Dette har Høyre tidligere vært krystallklare på. Det som er nytt etter Frps landsmøte, er at Høyre har blitt uklare. Dette gjør meg urolig. Velgerne må kunne forvente klare svar. Det gjelder også hvor store skattekutt de to partiene har tenkt å gjennomføre sammen. Signalene vi har fått fra Frp og Høyre den siste tiden, viser at vi for første gang i norsk historie kan få en regjering neste høst bestående av nettopp disse to partiene. Den sentrale økonomiske politikken, inkludert handlingsregelen og skattekutt, må de avklare overfor velgerne, mener Pedersen.

– Kutt i helsesektoren

Hun tror skattekuttene som Høyre og Frp lover må betales med kutt i helsesektoren.

– Både fra Frp og Høyre har det vært snakket om å bruke mindre penger på drift, og hvor er det vi bruker penger på drift? Jo, det er først og fremst innen helse og omsorg. Uansett om det blir 20 milliarder eller 100 milliarder i skattekutt, som er Høyre og Frps høyst ulike utgangspunkt, så vil kuttene merkes, spår hun.

– Les også: Mener Jens er usaklig

– Men meningsmålingene har jo gitt Høyre og Frp flertall hos velgerne en rekke ganger i vinter, hvordan skal dere i Ap svare på dette?

– Hovedoppgaven blir å sikre folks arbeidsplasser, sett i lys av den vanskelige situasjonen rundt oss i Europa. En ansvarlig økonomisk politikk og handlingsregelen er ryggraden i dette arbeidet. Vi har mange andre ambisjoner, men det er vesentlig at vi holder orden i økonomien. Vi vet hva som skjer hvis rente og kronekurs kommer ut av kontroll. Da ryker også jobbene i industrien og eksportnæringene. Derfor er det grunn til å frykte det mørkeblå eksperimentet, sier Pedersen.

Arbeidslivspolitikken

Og om synet på skatteletter skiller de rødgrønne og høyresiden, er ikke forskjellene mindre i arbeidslivspolitikken.

– På dette området ser vi tydelig de store forskjellene på det rødgrønne og det mørkeblå alternativet. Det handler om hvorvidt arbeidsmiljøloven skal bestå, synet på midlertidige ansettelser og kampen mot sosial dumping. Dette er grunnleggende spørsmål i norsk arbeidsliv. De borgerlige prøvde å svekke alt dette i 2005, noe vi raskt reverserte. Også i synet på fagbevegelsen og betydningen av å være organisert, skiller vi lag. Det organiserte arbeidslivet er en av hovedårsakene til at vi har et velferdssamfunn med gode arbeidstakerrettigheter i dag, sier hun.

– Les også: – Oljefondet skal ikke brukes i utenrikspolitikken

Pedersen sier det vil bli viktig at arbeidstakerne mobiliserer for det rødgrønne også i 2013, slik de gjorde i 2005 og 2009.

– Fagbevegelsen i Norge har tatt ansvar hele veien. Det er ikke som i Frankrike, der man krangler om en pensjonsalder på 60 eller 62 år. Her til lands er de med på å ta ansvar for alt fra pensjonsreformer til arbeidsplasser i eksportnæringene. At høyresiden skal kutte på alt av skatter og avgifter, men kjemper mot fagforeningsfradraget, ja det sier egentlig det meste, mener Pedersen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse