JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kongens kuer går øko

Her leverer Dagros og resten av de kongelige kuene på Bygdø kongsgård økologisk melk for aller første gang.

mari.valen@anb.no

Fredag ble den første leveransen av økologisk melk fra Bygdø kongsgård markert med brask og bram, og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk kunne stolt erklære Bygdø som godkjent økologisk gård. Kongsgården er hovedstadens største melkeprodusent.

– Les også: Tror ikke på inntektsløft

– Bygdø Kongsgård kan nå faktisk forsyne 9.000 osloborgere med lokalprodusert økologisk melk, sier Brekk.

Regjeringen jubler over at gården nå har blitt økologisk, siden regjeringen har som uttalt mål at 15 prosent av produsert og solgt mat i Norge skal være økologisk innen 2020.

– Fra i dag oppfyller hovedstaden dette målet, som det eneste fylke i landet. Det er flott, sier statsråden om at osloborgerne nå har blitt øko-vinnere.

Etter Oslo kommer Sør-Trøndelag der 8,8 prosent av arealet er økologisk i år, mens Buskerud på tredjeplass har 8,5 prosent økologisk areal.

– Les også: Økt matpris: 33 øre dagen

– Nå ser det ut til at forbrukerne virkelig begynner å få opp øynene og ganene for den økologisk produserte maten, sier landbruksministeren.

Det var etter ønske fra Landbruks- og matdepartementet at Bygdø kongsgård la om til økologisk drift i 2008. Arealene var ferdig omlagt høsten 2011, og nå er altså den økologisk melkeproduksjonen også i gang for fulle mugger. Kongsgården er i dag en avdeling under Folkemuseet, og gården omfatter 2000 dekar og har 60 melkekyr, 90 kalver, 30 sauer og 25 hester. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse