JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dødelige EM-arenaer

– 8. juni møtes Polen og Hellas til åpningskamp i fotball-EM på den nye Nasjonalstadion i Warszawa. Tre arbeidere har mistet livet under byggingen av arenaen. – På finalearenaen, Olympistadion i Kiev i Ukraina, har åtte bygningsarbeidere omkommet. Til sammen har 20 arbeidere måttet bøte med livet på EM-byggeplassene.

På nasjonalstadion i Warzsawa sparker Polen og Hellas om en drøy måned i gang sommerens høydepunkt for fotballentusiaster, europamesterskapet Eurpa 2012. Under forberedelsene til arrangementet i Polen og Ukraina har imidlertid en rekke bygningsarbeidere mistet livet.

20. april 2010 ble en 47 år gammel bygningsarbeider knust under en betongbjelke på Olympiastadion i Kiev i Ukraina. Han ble første offer for byggedøden som siden har rammet ytterligere sju av dem som har bygget om finalearenaen til årets fotball-EM.

1. august samme år falt 37 år gamle Alexandre Ponjajev ned fra en tribuneavdeling og døde av skadene. 2. juni 2011 mistet en 26 år gammel arbeider livet i en fallulykke. Og 19. oktober fikk 51 år gamle Pavlo Koval en betongkonstruksjon over seg og døde.

Usikre tall

Ifølge arbeidstilsynet i Ukraina har også fire andre bygningsarbeidere omkommet. Disse fire var ikke direkte ansatt på arbeidsplassen, og det ukrainske byggfagsforbundet kjenner derfor ikke identiteten deres. Påtalemyndigheten i Kiev bestrider på sin side tallet på åtte omkomne: De har kun registrert fem døde, alle ansatt i henhold til gjeldende regler. Fire av disse fem tilfellene er prøvd for retten, og dom har falt i tre.

I Donetsk, der det også skal spilles EM-fotball, omkom en installatør i en fallulykke på Donbass arena i oktober 2008. Og 9. april 2011 mistet Vasyl Symskij og Oleksandr Jamak livet da en kran raste sammen på flyplassbygget i Kharkiv.

Til sammen har 14 bygningsarbeidere mistet livet under forberedelsene til fotball-EM, ifølge opplysninger fra det ukrainske arbeidstilsynet.

I Polen, som arrangerer EM sammen med Ukraina, har seks bygningsarbeidere omkommet, hvorav tre ved åpningsarenaen, Nasjonalstadion i Warszawa.

1. desember 2009 døde to bygningsarbeidere da en løftekurv falt i bakken. 9. mai 2011 døde en 30 år gammel arbeider da han falt 30 meter fra et stillas på stadionbygget.

På stadionbygget i byen Wroclaw omkom en bygningsarbeider i en fallulykke, og ytterligere to polske arbeidere har mistet livet på arbeidsplasser direkte tilknyttet mesterskapet. Opplysningene om seks omkomne er bekreftet av det polske arbeidstilsynet PIP.

Farlig byggebransje

I Polen har inspeksjoner vist at så mye som halvparten av arbeidet på EM-arenane som foregår i store høyde, er blitt utført uten god nok fallsikring. Tross seks dødsulykker mener PIP likevel av EM-byggene har vært tryggere enn andre polske arbeidsplasser.

Både i Polen og Ukraina er dødstallene i byggebransjen svært høye: for Ukraina 20 omkomne per 100.000 ansatte i 2010, og for Polen 28 omkomne per 100.000 ansatte i 2009. Sammenliknet med disse tallene er antall omkomne på EM-arenaene lavere enn «normalt».

Men de høye tallene er ikke normale for arrangørnasjoner som sådan. Før fotball-VM i Sør-Afrika i 2010 mistet to bygningsarbeidere livet. Og ingen arbeidere har så langt forulykket i forberedelsene til OL i London, som begynner i august i år.

Mediesenteret til det europeiske fotballforbundet UEFA vil ikke kommentere de høye dødstallene.

– Vi kjenner til ulykkestallene, men dette er ikke noe vi rår over – vi er ikke et byggeselskap. Vi overtar ansvaret for arenaene i mai i år, uttaler UEFAs pressetalsperson.

Arrangeres i år i Polen og Ukraina

TIl sammen 16 lag deltar, fordelt på 4 grupper som starter med gruppespill

Mesterskapet starter 8. juni og finalen spilles i Kiev 1. juli

Norge klarte ikke å kvalifisere seg, men både Danmark og Sverige er med

Annonse
Annonse

Arrangeres i år i Polen og Ukraina

TIl sammen 16 lag deltar, fordelt på 4 grupper som starter med gruppespill

Mesterskapet starter 8. juni og finalen spilles i Kiev 1. juli

Norge klarte ikke å kvalifisere seg, men både Danmark og Sverige er med