JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal ha tildelt 4,3 mill.

Saken mot den suspenderte embetsmannen i Justisdepartementet omfatter tildelinger av i alt 4,3 millioner kroner siden 1998, sier justisminister Grete Faremo (Ap).

Fredag ettermiddag orienterte Faremo om saken som ble kjent torsdag. En embetsmann i Justisdepartementet ble da suspendert etter å ha vært ansatt i over 20 år. Bakgrunnen er at han skal ha brukt departementets penger til å kjøpe annonseplass for Redningstjenesten hos norske organisasjoner.

Justisdepartementets undersøkelser har avdekket at embetsmannen skal ha gitt ulovlige tilskudd helt tilbake til 1998. Totalt er det nå avdekket utbetalinger for 4,3 millioner kroner.

– Les også: – Giske i sin fulle rett

– Det er en alvorlig sak, og det må ikke herske noen tvil om at vi gjør det som skal gjøres for å sikre at regelverket ivaretas og at pengene brukes etter formålet, sier Faremo til NTB.

På lik linje med alle andre departementer mottok Justisdepartementet i kjølvannet av Lysbakken-saken en henvendelse fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om praksisen ved tilskudd til ulike private organisasjoner.

– Etter den gjennomgangen vi hadde på relevante budsjettkapitler da, kunne vi ikke da se at vi hadde noen praksis som ga grunnlag for spesielle merknader, sier Faremo.

– Les også: Tschudi til høring

Etter at departementet ble tipset av en privatperson avdekket en ytterligere gjennomgang de ulovlige utbetalingene. Midlene er utbetalt til et ulikt antall organisasjoner år etter år med ulike beløp hvert år.

– Det vi nå har funnet gjelder andre budsjettkapitler i departementet. Siden det er gjort tildelinger til frivillige organisasjoner under kapitler som ikke skulle ha vært brukt til slike formål, så har jeg valgt å sende kontroll- og konstitusjonskomiteen et brev for å gjøre oppmerksom på denne saken, opplyser justisministeren.

– Les også: – Ikke en sak for kontrollkomiteen

Faremo har også bedt om en vurdering av om departementets interne rutiner er gode nok.

– Jeg kan allerede i dag si at jeg vil forsterke kontrollen. Vi har all mulig grunn til å tro at det er god økonomiforvaltning i forvaltningen, inklusive Justisdepartementet, men jeg vil forsikre meg om at vi har et godt regelverk på disse områdene, understreker hun. Hvordan utbetalingene har kunnet skje har justisministeren ikke noe godt svar på.

– Når dette har pågått i 14 år uten at verken departementets interne kontroll, Riksrevisjonen eller andre former for kontroll har avdekket det, så er det grunn til å spille spørsmål, innrømmer hun og mener at det helt klart virker som regelbrudd.

Brudd på rutiner

– Han har hatt fullmakter til å attestere utbetalinger, men så er det jo spørsmål om hvordan bruddene på de interne kontrollordningene som krever at det skal være et minimum antall med signaturer for utbetalinger, har kunnet skje, sier hun.

Ifølge Faremo skal mannen etter alt å dømme ha vært alene om tildelingene. Mye av pengene skal ha blitt utbetalt via et fakturafirma som fungerte som et mellomledd. Departementet kjenner foreløpig ikke til om det har vært noen tilknytning mellom embetsmannen og dette selskapet.

– Jeg har ikke tilstrekkelige opplysninger til å kommentere det, sier Faremo.

Fredag satte Økokrim i gang etterforskning av saken. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse