JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spøkte om Stoltenberg

Partileder Erna Solberg harselerte med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da hun åpnet Høyres landsmøte i Oslo fredag.

Solberg høstet latter og applaus fra landsmøtesalen da hun vitset med det hun mener er en statsminister på autopilot i Stortingets spørretime:

– Spontanspørretimen innebærer at vi stiller spontane spørsmål, skrevet en dag eller to i forveien. Så leser statsministeren opp svaret fra en ringperm, full av spontane svar på alle tenkelige spørsmål, skrevet et år eller to i forveien. Men jeg er litt nysgjerrig på hvorfor han blar så mye i den ringpermen, for det virker som det står det samme på hver side, sa Solberg - og lot som hun siterte:

«Regjeringens pengebruk på dette området er historisk høy».

– Jeg tror vi kunne spurt om hva regjeringen syns om været en dag det regnet, og han ville innledet med at «bevilgningene til Meteorologisk institutt er historisk høye under denne regjeringen,» sa en opplagt Solberg.

– Les også: Nedtur for Høyre

Høyre-lederen kritiserte også Arbeiderpartiet for å være mot privatisering i eldreomsorgen, for å føre en skolepolitikk som ikke tar hensyn til de som trenger skolen aller mest, («selv Trond Giske har sagt det, og når Giske tar selvkritikk skal vi lytte») og for å satse for lite på forskning og verdiskaping.

Men aller mest snakket hun om Høyres politikk, og hva partiet ønsker å gjennomføre. Budskapet spant hun rundt fire grunnleggende ideer:

Mangfold er bra, kunnskap er grunnleggende, verdiskaping er verdifullt i seg selv og maktspredning gjør samfunnet sterkere.

– Les også: Utfordrer Høyres landsmøte

Alt sammen et klassisk Høyre-budskap fra en partileder som nyter godt av den selvtilliten det gir når du vet at du seiler i medvind.

Med rekordoppslutning på den ene meningsmålingen etter den andre og et vellykket lokalvalg friskt i minne, kunne Solberg tillate seg å snakke politikk i en drøy halvtime før hun tok ordet regjering i sin munn - uten at hun snakket om den sittende regjeringen.

Det kom etter at hun hadde påpekt at Norge ikke kan leve på oljeinntektene til evig tid, og at «Høyre derfor vil gjøre det mer lønnsomt å investere i arbeidsplasser».

– Det viktigste for å sikre varig velferd er ikke å skatte mer, men å skape mer. Derfor trenger Norge Høyre tilbake i regjering, sa Solberg til én av totalt 25 applauser som falt under den 40 minutter lange talen.

– Les også: Solid borgerlig ledelse

Høyre-lederen tok ikke de andre borgerlige partienes navn i sin munn da hun kom inn på regjeringsspørsmålet. Det har vært en bevisst strategi fra Solberg å holde alle dører åpne, og den linjen holdt hun fast på i landsmøtetalen.

– Et regjeringsskifte forutsetter en vilje til samarbeid fra alle borgerlige partier, og det skal ikke tas for gitt. Denne våren har det borgerlige samarbeidet begynt å blomstre. Det er for tidlig å si om det blir en god høst, men jeg velger å være optimist, sa hun.

Terroren

Erna Solberg åpnet talen med en nesten statskvinne-aktig tilnærming da hun snakket om det store «vi» etter 22. juli.

– Terroristen ville rive samfunnet fra hverandre. Han har i stedet brakt det tettere sammen, sa Solberg blant annet.

– Det er kanskje umulig å si at noe godt kommer ut av noe så grusomt, men likevel må vi prøve å se lyset i ondskapens mørke, la Solberg til. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse