JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stiller Stoltenberg til veggs

Magnus Marsdal i Manifest senter for samfunnsanalyse stiller statsministeren sju spørsmål om uføres alderspensjon. Det viktigste er om innføring av levealdersjustering kan utsettes.

nina.sandaas@lomedia.no

Manifest senter for samfunnsanalyse har ikledd seg rollen som de uføres vaktbikkje i prosessen fram til regjeringen har konkludert om framtidens alderspensjon for uføre. Spørsmål og begrunnelser, som til sammen går over tre sider, er sendt til regjeringen ved statsminister Jens Stoltenberg med en from forhåpning om at statsministerens kontor finner tid til å besvare dem.

LES: Magnus Marsdal brev til regjeringen Stoltenberg

– I noen av punktene er vår begrunnelse og argumentasjon like viktig som spørsmålet som bidrag til å øke virkelighetsnærheten i denne debatten. Så utdypingen og spørsmålsformuleringen må leses i sammenheng, sier lederen for Manifest Analyse.

Kan det utsettes?

Hvis Marsdal selv må prioritere blant de spørsmålene, velger han det siste. Det er viktig å få svar på om statsministeren vil utsette innføring av levealdersjustering av uføres alderspensjon, fram til vi vet mer om hvordan et nytt pensjonssystem slår ut.

Hvordan man håndterer usikkerheten, framstår som et politisk valg, framholder han. Skal man innføre innstrammingen av uføres alderspensjon og så vente og se hva det blir til av skjerming? Eller skal man la tvilen komme de uføre til gode og vente og se om det blir nødvendig med levealdersjustering? I dette veivalget ligger harde realiteter for de uføre, som nå risikerer harde kutt i sine ytelser som prosent av inntekt, ifølge Marsdal.

– Du skriver at Manifest Analyse vil bidra til en «presis og virkelighetsnær debatt» om denne saken. Hånden på hjertet; er alle de sju spørsmålene presise?

– Det kommer an på hva du mener med «presise». Det vil bidra til presisering og klargjøring, hvis statsministeren gir gode svar på disse spørsmålene, sier Marsdal.

I flere av spørsmålene refereres det til statsministerens eksempel og beregninger om de to 64-åringene han brukte på kartellkonferansen på Gol.

– Har regjeringen lov å bruke tenkte eksempler i sine beregninger?

– Regjeringen bør bruke eksempler som opplyser debatten og klargjør veivalgene for velferdsstaten. Stoltenbergs eksempel med en 64-åring som føler seg skranten og går til legen og får seg en uføretrygding like kjapt som kollegaen tar ut AFP, er ikke et slikt eksempel. Det er ikke slik prosessen fram mot uføretrygding foregår i virkelighetens Norge, sier Marsdal.

Annonse
Annonse