JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

3,5 år for dataspionasje

Den tidligere sikkerhetssjefen i det tyske telekonsernet Telekom ble tirsdag dømt til fengsel i 3,5 år for å ha spionert på ansatte, faglige tillitsvalgte, styremedlemmer og journalister.

Den 60 år gamle sikkerhetssjefen Klaus Trzeschan er dermed den eneste som blir dømt i den spektakulære saken. Da saken startet i lagmannsretten i Bonn i begynnelsen av september, var det fire tiltalte. Underveis ble tiltalen mot en forretningsmann fra Berlin trukket på grunn av mannens helsemessige problemer, mens to andre tiltalte slapp med bøter.

LES: Telekom-sjefen kan ha godkjent spioneringen

LES: Tyskerne forbyr video-overvåking

LES: Spionerte på LO-leder

Overvåket fagforeningstopp

Dommen på 3,5 år mot Klaus Trzeschan fastslår det som bevist at det har foregått minst sju tilfeller av dataspionasje, blant annet mot fagforeningslederen Lothar Schröder, som er medlem av hovedstyret til Tysklands nest største fagforbund, Ver.di. Dessuten er det bevist at tre journalister ble spionert på. I alt skal nærmere 60 personer i og utenfor Telekom har blitt overvåket, telefoner avlyttet og epost avskrevet, deriblant lederen for tysk LO, Michael Sommer. Hensikten med avlyttingen skal ha vært ren kildejakt i forbindelse med at det stadig forekom lekkasjer i mediene om interne forhold i Telekom.

Sterk kritikk mot dommen

Dommen i Bonn tirsdag skaper ikke ro om saken. Både fra fagforeningshold og fra journalistene rettes det sterk kritikk mot dommen.

Lothar Schröder sier at resultatet av den langvarige rettssaken er «strafferettslig skuffende».Han sier at han ikke kan tro at det ikke sitter noen i toppledelsen av selskapet som visste om hva som foregikk.

Samme kritikk kommer fra journalisten Reinhard Kowalewsky i økonomitidsskriftet «Capital».

«Det er usannsynlig at noen på midlere ledelsesnivå skal ha initiert dette alene», sier han ifølge storavisen Die Welt.

Visste toppledelsen?

Det har hele tiden vært mistanker om at de to topplederne Kai-Uwe Ricke og Klaus Zumwinkel skal ha visst om og godkjent spionasjen. Ingen av de to arbeider lengre i Telekom, og selskapet har sendt begge en regning på en million Euro for kostnader og ulempe de har påført Telekom.

Statsadvokaten i Bonn har imidlertid ikke kunnet legge fram bevis for at de to topplederne var involvert i dataspionasjen. Lothar Schröder i Ver.di kritiserer både påtalemyndigheten og domstolen for ikke å ha undersøkt forholdene omkring de to topplederne tilstrekkelig. Domstolen tillot heller ikke ofrene for dataspionasjen å komme med tilleggsspørsmål under rettssaken.

«Justismyndighetene har åpenbart ingen interesse av å høre våre argumenter», sier Lothar Schröder i en pressemelding fra Ver.di.

Spionasjeofrene klager

Saken er imidlertid ikke endelig avsluttet. Både Lother Schröder, og journalistene Reinhard Kowalewsky fra «Capital» og Thomas Kuhn og Jürgen Berke fra «Wirtschaftswoche» har levert klage på påtalemyndighetens beslutning om å innstille etterforskningen av de to topplederne på grunn av manglende bevis.

For Telekom har saken vært en betydelig pr- og imagebelastning, og en kostbar affære. Selskapet forhandler nå med ofrene for spionasjen om å betale 1,7 millioner Euro til organisasjoner som jobber spesielt med datavern og pressefrihet. Pengene skal være uttrykk for forståelse for begått urett.

Deutsche Telekom er Europas største telekommunikasjonskonsern.

Selskapet ble startet i 1995 ved at det statlige Deutsche Bundespost ble privatisert. Året etter ble selskapet børsnotert.

Den tyske stat er største aksjonær med 14,8 prosent av aksjene.

Selskapet har 251.00 ansatte, derav 127.000 i Tyskland.

Omsetningen var i 2009 på 64,6 milliarder euro eller ca 520 milliarder norske kroner.

Annonse

Flere saker

Annonse

Deutsche Telekom er Europas største telekommunikasjonskonsern.

Selskapet ble startet i 1995 ved at det statlige Deutsche Bundespost ble privatisert. Året etter ble selskapet børsnotert.

Den tyske stat er største aksjonær med 14,8 prosent av aksjene.

Selskapet har 251.00 ansatte, derav 127.000 i Tyskland.

Omsetningen var i 2009 på 64,6 milliarder euro eller ca 520 milliarder norske kroner.