JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Går mot arbeiderparti

Representanter fra Moderaterna, Høyres søsterparti i Sverige, kaller seg Sveriges nye arbeiderparti. Erna Solberg er ikke der ennå.

Sveriges profilerte finansminister Anders Borg, fra Høyres søsterparti Moderaterna, sier uten blygsel at han kommer fra Sveriges nye arbeiderparti. Som gjest fra et naboland brakte Borg med seg en duft av EU til Høyres landsmøte lørdag. Han orienterte om gjeldskrisen som herjer rundt i unionen, men sa at Sverige hadde kommet bedre ut av det enn mange andre medlemsland.

– Vi hadde vår store krise for 20 år siden. Sverige var 1990-tallets Hellas. Vi har vært gjennom en hestekur og fått orden i budsjettene. Derfor var Sverige i stand til å gi statlige stimulanspakker da finanskrisen brøt ut i 2008. Vi hadde overskudd å trekke på. Det hadde ikke alle, sa Borg.

– Les også: Vår tids Gro og Kåre

Sveriges finansminister er en mediefavoritt med sin hestehale og ring i øret. Men han snakker som en godt innlest økonom. Ute i EU-verdenen har han et renommé som en handlingskraftig politiker som er direkte i stilen, og som har resultater å vise til på hjemmebane.

Årets mann

Den anerkjente finansavisen Financial Times kåret i 2011 Borg til årets finansminister i EU. Han kommer fra et parti som danket ut Socialdemokraterna i 2006, og som ble gjenvalgt i 2010, på et tidspunkt da ettervirkningene av krisen feide ut den ene regjering etter den andre rundt om i EU.

– Den eneste veien ut av gjeldskrisen er å legge til rette for langsiktig økonomisk vekst, samtidig som det holdes orden i finansene. Det viktigste ordet er ofte «nei». Det er alltid mange gode grunner til å bruke mye penger, men ting må gjøres i riktig rekkefølge og være forankret i tilsvarende vekst. Hvis ikke, rakner det hele, sa Borg.

– Les også: – Borgerlig framgang

Under et improvisert pressetreff ute i mingleområdet, sto Borg fast på at Moderaterna er det nye arbeiderpartiet i Sverige, mens Socialdemokraterna fikk påskriften bidrags- og trygdepartiet.

– Vanlig folk stemmer på oss, enten de er bussjåfører, sykepleiere, kassadamer, barnehageassistenter eller politi. Vi nyter høy tillit. Ledigheten i Sverige har økt mindre enn i de fleste EU-land, sa Borg.

Litt drøyt for Erna

Erna Solberg er enig med Borg i sak og argumenterer for de samme politiske grep og prioriteringer som Moderaterna har gjort. Men hun vil ikke erklære Høyre som Norges nye arbeiderparti.

– Det er ingen grunn til at folk i helt vanlig yrker ikke skal stemme på Høyre. Vi vil ha en profil på vår skattepolitikk som betyr mindre skatt på lave og mellomhøye lønninger, ikke på de høye, sa Solberg.

Hun passet seg for å svartmale situasjonen i Norge, men mente at konkurranseutsette bedrifter får det stadig verre. Formuesskatten truer småbedrifter og dreper tiltakslysten.

– Denne skatten er et norsk fenomen, som Høyre vil kvitte seg med. Det har de for lengst klart i Sverige, sa Solberg med Borg ved sin side.

– Les også: Spøkte om Stoltenberg

Den svenske finansministeren ble konfrontert med det forhold at nesten 100.000 svenske ungdommer har forlatt hjemlandet for å jobbe i Norge, hovedsakelig i serviceyrker.

– Mange har også reist til London og København. Og de kommer omsider tilbake og har da med seg verdifull erfaring. Likevel viser dette at vi har et problem med å få disse unge inn på det svenske arbeidsmarkedet, innrømmet Borg. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse